Τελευταία ενημέρωση 18:56, 17 Απρ 2025
Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρόσωπα του κόσμου της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και την τηλεόρασης που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή έζησαν στην πόλη μας!

Το 2024 που μας άφησε πίσω του πριν από τρεις μήνες ήταν ένα έτος –σταθμός για το Περιστέρι καθώς συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την καθιέρωση του ως Δήμος. Μέχρι τότε ήταν απλά μια από τις συνοικίες της Αθήνας. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή σημαντικά πρόσωπα του τραγουδιού, του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή και έζησαν ως εσωτερικοί μετανάστες στην πόλη μας. Κάποιοι βέβαια γεννήθηκαν πριν ακόμη το Περιστέρι γίνει Δήμος. Ένα σπάνιο αφιέρωμα στα πρόσωπα αυτά πραγματοποιεί σήμερα το «Αθλητικό Περιστέρι», μέσα από μια μεγάλη λίστα με λαμπερά και λιγότερο λαμπερά ονόματα, που όλα τους είχαν και έχουν μέσα τους το Περιστέρι.

                                        ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Για κάποιον που σέβεται την ιστορία της πόλης, το αφιέρωμα πρέπει δικαιωματικά να ξεκινήσει από τον τεράστιο Γρηγόρη Μπιθικώτση τον σερ του ελληνικού τραγουδιού. Η καταγωγή του ήταν από την Κάρυστο, αλλά γεννήθηκε  την 1 Δεκεμβρίου 1922 σε μια φτωχογειτονιά του Περιστερίου, στην οδό Μυκήνων 5.

Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας του Ιωάννη και της Τασίας Μπιθικώτση. Πρωτότοκος ήταν ο Χρήστος και ακολουθούσαν η Κοντιλιώ, ο Γιώργος, ο Κώστας και τελευταίος ο Γρηγόρης.

 

Η δωρική φωνή του και η μοναδική του ερμηνεία έκανε τους σπουδαιότερους συνθέτες να υποκλιθούν μπροστά του: Μίκης Θεοδωράκης (Της δικαιοσύνης, Ένα το χελιδόνι, Στο περιγιάλι το κρυφό, Βράχο-βράχο, Γωνιά-γωνιά), Μάνος Χατζιδάκις (Ειμ' αϊτός χωρίς φτερά, Πάει ο καιρός. Ο Μπιθικώτσης συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Σε τούτο το στενό», «Επίσημη αγαπημένη», «Τρελοκόριτσο», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» και πολλά άλλα. Στα ύστερα χρόνια της ζωής του ο Δήμος Περιστερίου τον τίμησε με μια συναυλία στην κεντρική πλατεία. Έγραψε τραγούδι με τίτλο «Το Περιστέρι». Το 1976 η εκπομπή της  ΕΡΤ «Μουσική Βραδιά» με παρουσιαστή τον Γιώργο Παπαστεφάνου πήρε συνέντευξη από τον Μπιθικώτση μέσα στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γεςννήθηκε το 1941 στην Καρδαμύλη, αρχικά έζησε με τους γονείς του στο Μεταξουργείο, σύντομα όμως μετακόμισαν στο Περιστέρι, συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Ιεροθέου.
Το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, υπάρχει μέχρι σήμερα,  είναι στην πλατεία Δέγλερη. Όταν ήταν 5 ετών, η μητέρα του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (χτυπήθηκε από αυτοκίνητο), έτσι ο Γιάννης, συνέχισε να ζει με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρότερο αδελφό του Βασίλη.
Σε ηλικία 15-16 ετών, ο Γιάννης Πουλόπουλος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη νεοσύστατη, τότε, ομάδα του «Αγίου Ιεροθέου» (ιδρύθηκε το 1955). «Ξεκίνησα να παίζω εξτρέμ, αλλά μια μέρα με είδε ο Μιχάλης ο Ταβλάς που ήταν προπονητής της ομάδας και μου λέει "εσύ θα παίξεις τερματοφύλακας". Είχε δει ότι είχα μεγάλα χέρια και μου έκανε ένα τεστ. Μου είπε να σηκώσω τα χέρια στην ανάταση και τότε τα ακροδάχτυλά μου ακούμπησαν τα γκολπόστ που ήταν τετράγωνα. Από τότε έγινα τερματοφύλακας», έχει πει ο Πουλόπουλος σε συνέντευξη του στον Παύλο Κατώνη. Αργότερα πέρασε για λίγο από τον Ατρόμητο αλλά και από τον Ήφαιστο. Ευτυχώς τον κέρδισε το τραγούδι και μας χάρισε υπέροχες ερμηνείες. Αν έφυγε απ’ το Περιστέρι, επισκεπτόταν συχνά τη γειτονιά του. Άλλωστε, στο πατρικό του σπίτι, έμενε ο αδελφός του Βασίλης, ιδιοκτήτης δισκοπωλείου, που έφυγε απ’ τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2017. Ως διάσημος πια τραγουδιστής, ο Γιάννης Πουλόπουλος έδωσε μια συναυλία στο θρυλικό «ξερό» γήπεδο του Αγίου Ιεροθέου, στην οδό Αναπαύσεως και τα έσοδα δόθηκαν στην ομάδα που αγωνίστηκε, έστω και για λίγο και στην Εκκλησία. Ο Πουλόπουλος πέθανε το 2020 σε ηλικία 79 ετών.

                            ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η Άντζελα Δημητρίου γεννήθηκε πριν από 70 χρόνια στο Περιστέρι, το πραγματικό της όνομα είναι Αγγελική Κιουρτσάκη. Για τα παιδικά της χρόνια που έζησε στην πόλη μας έχει δηλώσει σε συναντεύξεις της τα εξής: «Θυμάμαι τη ζωή μου σαν ένα παραμύθι. Τα παιδικά μου χρόνια στο Περιστέρι ήταν τα καλύτερα και τα πιο ανέμελα. Σε ηλικία 12 ετών βγήκα στη βιοπάλη γιατί έπρεπε, γιατί η μητέρα μου με τον πατέρα μου ήταν χωρισμένοι. Έπρεπε να γίνω εγώ ο άνδρας του σπιτιού για να βοηθήσω τη μητέρα μου και τα άλλα δύο μου αδέλφια. Έγινα εγώ η δυνατή, ο άνδρας του σπιτιού, για να βοηθήσω τη μητέρα μου. Η παιδική μου ηλικία ήταν πολύ χάλια. Είχα μια μάνα που δούλευε και κάναμε Πρωτοχρονιά σε ένα σπίτι από τζαμαρία. Μας έφερε η μάνα μας φαγητά από τα καλά σπίτια στο Κολωνάκι σε τάπερ. Αλλάξαμε χρονιά με κάστανα και μέλι. Δεν τα ξεχνάω. Δεν ξεχνάω το πέτρινο σχολείο στο Περιστέρι, δεν τα ξεχνάω ποτέ». Η πρώτη δουλειά της Δημητρίου ήταν να κάνει φόντια παπουτσιών στο εργαστήριο του Τάκλη Τζαμήλη στη Δωδεκανήσου και αργότερα πήγε στις κλωστές «Πεταλούδα» στην Κολοκυνθού.  Όταν καθιερώθηκε έγινε η «Λαίδη» του ελληνικού τραγουδιού. Πρόκειται για μια από τις 10 πιο δημοφιλείς και εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες με τις πωλήσεις των δίσκων να φτάνουν τις 1.200.000 στην Ελλάδα και τις 2.400.000 στο εξωτερικό.

                                       ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΗΣ

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1933 στο Περιστέρι, όπου και μεγάλωσε. Έκανε διάφορες δουλειές (ξυλοτορναδόρος, κορνιζοποιός κ. ά.), προτού αποφασίσει ν' ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘60 με τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Μπακάλη κ.ά. και αργότερα με δικές του μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσε ο ίδιος («Η διπρόσωπη», «Δυο γυναίκες, δυο αγάπες»), αλλά και τραγουδιστές του διαμετρήματος του Στράτου Διονυσίου («Χτες το βράδυ στην ταβέρνα», «Παλιατζής», «Αγάπη μου επικίνδυνη») και του Πάνου Γαβαλά («Που να γυρνάς», «Έτσι είναι πάντα μ ένα αντίο»).

Η γυναίκα του αείμνηστου  καλλιτέχνη Μαρία και ο γιος του Μανώλη είχαν έρθει στο Περιστέρι αποκλειστικά για το «Α.Π.»,  και ανέδειξαν τη βαθιά αγάπη του Αντώνη Ρεπάνη για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε και την οποία δεν απαρνήθηκε ποτέ. Μια βόλτα στην οδό Μαδύτου που γεννήθηκε ο Ρεπάνης το 1933 (τότε υπήρχαν μόνο παράγκες) ξύπνησε αναμνήσεις και συγκινήσεις στην κυρία Μαρία: «Οι γονείς του Αντώνη είχαν καταγωγή από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, παντρεύτηκαν στη Σμύρνη και ήρθαν ως πρόσφυγες στο Περιστέρι. Ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά και όταν ο πατέρας του ο Μανώλης πέθανε στην Κατοχή, ο Αντώνης ήταν 7 ετών. Η μητέρα του, η Νικολέττα δυσκολευόταν πολύ να τα φέρει εις πέρας και τον μεγάλωσε και η κατά 13 χρόνια μεγαλύτερή του αδερφή, η Λέλα. Στην οικογένεια του όλοι τραγουδούσαν πολύ ωραία, ειδικά η μητέρα του και ο πατέρας του. Ο αδερφός του  ο Δημήτρης, είχε μάλιστα μεγάλη φιλία με τον Μπιθικώτση, ήταν δίπλα τα σπίτια τους στην οδό Ακροκορίνθου. Είχε λοιπόν ο Δημήτρης μια κιθάρα και όποτε ερχόταν ο Μπιθικώτσης τραγουδούσαν. Όταν έφευγε, ο Αντώνης  την ξεκρεμούσε και έπαιζε. Η κιθάρα ήταν η μόνιμη συντροφιά του, την έπιασε 4 ετών και την άφησε δεκαπέντε μέρες πριν φύγει. Πρέπει να σας πω επίσης ότι από 7 ετών ξεκίνησε να ψέλνει ανελλιπώς στην Ευαγγελίστρια στο Περιστέρι. Ήταν πολύ καλός ψάλτης. Μέχρι και μεγάλος ερχόταν εδώ και έψελνε Ξεκίνησε να τραγουδά σε μαγαζιά του Περιστερίου, πάντα με την καθοδήγηση του Μπιθικώτση».

                               ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Μια από τις κορυφαίες του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, που γεννήθηκε το 1921 κι έφυγε από τη ζωή το 1997. Η Σωτηρία Μπέλλου αμέσως μετά τον εμφύλιο ήρθε στο Περιστέρι και νοίκιασε μια μικρή κάμαρα στην οδό Αβάτων. Έμεινε πολλά χρόνια στην πόλη μας, έγινε δημότης Περιστερίου και ασκούσε το εκλογικό της δικαίωμα στην Τσαλαβούτα. Δούλεψε στο μαγαζί του ρεμπέρη Κούλη Σκαρπέλη στο Λόφο Αξιωματικών και κατόπιν στη «Νήσο Ύδρα» επί της οδού Αγίας Παρασκευής που ήταν πιο γνωστό στους ντόπιους της εποχής ως του «Κουράδα».

                                    ΖΩΗ ΦΥΤΟΥΣΗ

Η Ζωή Φυτούση διέπρεψε ως ηθοποιός και τραγουδίστρια τη δεκαετία του ‘60. Μεγάλη της επιτυχία το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Φέρτε μου ένα μαντολίνο».
Έπαιξε σε όλα τα είδη από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ο πατέρας της Πολυχρόνης μετακόμισε στην Αθήνα την δεκαετία του 20, εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών και παντρεύτηκε την Αγγελική, προσφυγίνα από τη Μικρά Ασία. Έμειναν στην προσφυγική συνοικία του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι. Σε συνέντευξη της η Ζωή Φυτούση που γεννήθηκε το 1937 και πέθανε το  2013 είχε πει: «Η ζωή μου είναι ένας αγώνας. Εγώ από την προσφυγική παράγκα ξεκίνησα, εφτά άτομα, όλη η οικογένεια μου ζούσαμε μέσα σ’ αυτή την παράγκα στο Περιστέρι, παιδί των προσφύγων, πάμφτωχο, βήμα βήμα έφτασα κάπου με σκληρό αγώνα. Κάθε χειμώνα στις παράγκες το κρύο και η υγρασία μας περόνιαζαν τα κόκαλα κι έτρεχαν οι παππάδες να μας δώσουν χιτώνια του στρατού και κουβέρτες. Πολλές φορές οι παράγκες πλημμύριζαν κι έτρεχαν οι γονείς μας με κουβάδες να βγάλουν τα νερά για να μην πνιγούμε. Περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια».

                                     ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ

Η Ρόζα Εσκενάζυ μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού πέθανε στο σπίτι της στην Κηπούπολη στις 2 Δεκεμβρίου του 1980. Ήταν εβραϊκήςς καταγωγής οι εμφανίσεις της στα κέντρα διήρκεσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως τη δεκαετία του 1970. Υυπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που τραγούδησε σε πάλκο. Άψογη ερμηνεύτρια, με ύφος, τεχνική και πάθος, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο όλων των μετέπειτα τραγουδιστριών. Τραγική σύμπτωση, το ρεμπέτικο του τεκέ, που τόσο ιδανικά υπηρέτησε, έμελλε να σβήσει με αφορμή ένα δικό της τραγούδι: Το «Πρέζα όταν Πιεις» στάθηκε η αφορμή για την επιβολή της Μεταξικής λογοκρισίας

 

Συμπολίτες μας την έβλεπαν πολλές φορές στο λεωφορείο της γραμμής Κηπούπολη – Αθήνα σχεδόν καθημερινά λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ

Γεννήθηκε το 1920 στην Καρδίτσα και έζησε τα περισσότερα χρόπια της ζωής του στο Περιστέρι. Πέθανε το 2017 και η κηδεία του έγινε στο κοιμητήριο του Αγίου Βασιλείου. Το σπίτι του ήταν κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο Μπάμπης Μπακάλης ήταν συνθέτης και στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού κυρίως της δεκαετίας του 1950-60 με πολλές επιτυχίες. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1947 με το συγκλονιστικό τραγούδι “Κάποια μάνα αναστενάζει”, που κυκλοφόρησε αρχικά μόνο στο όνομα του Τσιτσάνη, σε δύο εκτελέσεις, η πρώτη με τη Στέλλα Χασκίλ, τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον ίδιο τον Τσιτσάνη και η δεύτερη με το Ντούο Χάρμα (Τόλη και Λίτσα Χαρμαντά). Πολυγραφότατος σε όλη την περίοδο του λαϊκού τραγουδιού -από το 1948 ώς το 1997 έγραψε σχεδόν πάνω από 1500 τραγούδια- που θα τα υπογράψει αρκετές φορές και σαν «Τρικαλινός». Έγραφε ο ίδιος στίχους, αν και συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον Κώστα Βίρβο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Δημήτρη Γκούτη κ.α.
Την δεκαετία του '60 κακολογήθηκε, από πολλούς, σαν κύριος εκπρόσωπος του ινδοπρεπούς τραγουδιού, για κάποιες διασκευές ινδικών και ανατολίτικων τραγουδιών, όπως το: “Δεν με πόνεσε κανείς” (“Καρδιά μου καημένη”) που κυκλοφόρησε το 1960 σε στίχους τού Δημήτρη Γκούτη και ερμηνευτές τους Στράτο Διονυσίου και Βεατρίκη Κάλη.

ΜΑΙΡΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1942, το πατρικό της σπίτι είναι στην οδό Ραβινέ απέναντι από τη Λέσχη του Ατρόμητου. Ο πατέρας της ήταν επίτροπος στη Μητρόπολη Περιστερίου, αντέδρασε όταν του αποκάλυψε ότι ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι.  Έκανε σημαντική καριέρα ως τραγουδίστρια και εμφανίστηκε σε 2 ελληνικές ταινίες: «Νυχτοπερπατήματα» και «Φίφης ο ακτύπητος». Το 1966, γνωρίστηκε με τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Κώστα Κλάββα, ο οποίος της εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του: «Αν ποτέ διψάσεις» και «Ποιο καράβι». Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελαφρού τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Πανηγύρι» των Κλάββα και Μαυρομουστάκη όπου εκεί το τραγούδι κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το τραγούδι που την έκανε ιδιαιτέρως δημοφιλή ήταν η «Μπάμπολα», μια ελληνική διασκευή της Ιταλικής επιτυχίας «La bambola» (1968) της Patty Pravo. Το 1984 ένα τραγικό γεγονός σημάδεψε τη ζωή της. Η 18χρονη κόρης Κωνσταντίνα, ενώ πήγαινε με το αυτοκίνητο της στην Κηφισιά συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και σκοτώθηκε. Το 1986, αποφάσισε να γίνει μοναχή και το 1992 δημιούργησε την Παναγία Θεονύμφη, στο σπίτι της στο Κορωπί.

ΒΙΚΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η δημοφιλής ηθοποιός είναι γέννημα θρέμμα του Περιστερίου, συνεχίζει να μείνει στην πόλη μας μαζί με τον επίσης πολύ γνωστό ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που έχει γίνει και αυτός δημότης Περιστερίου ο οποίος έχει πει με αφορμή την συνύπαρξη αυτή τα εξής: «Η Βίκυ μεγάλωσε στΟ Περιστέρι  είναι όλη της η ζωή εδώ, η γειτονιά της, τα στέκια και οι φίλοι της. Τη γνώρισα στο Μπουρνάζι το ’92 – τότε κάναμε τρομερά γλέντια στο Domus, το μαγαζί του πρώην άντρα της του Νώντα, ένα πολύ φημισμένο κλαμπ των ’90s. Έχουμε περάσει αξέχαστες βραδιές, η Βίκυ και το Domus ήταν η πρώτη μου επαφή με το Περιστέρι. Έως τότε δεν ήξερα καλά καλά πού βρίσκεται η περιοχή, νόμιζα ότι χρειαζόμουν διαβατήριο για να έρθω εδώ. Πόσο λανθασμένη αίσθηση! Τότε έπινα κιόλας – έχω συνδέσει εκείνη την εποχή με το «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» της μακαρίτισσας της Τζένης Βάνου. Εν τω μεταξύ, εδώ πιο πάνω βρισκόταν παλιά ένα θρυλικό νυχτερινό κέντρο, η «Γωνιά του Μαχαραγιά». Από εκεί πέρασαν κατά καιρούς όλοι, ο Μπιθικώτσης, ο Τσιτσάνης…Όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός του ’99, η μονοκατοικία που νοίκιαζα στο Παλαιό Φάληρο έπαθε μεγάλες ζημιές και οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να τη δώσουν αντιπαροχή. Έχει μετατραπεί πλέον σε μια υπέροχη πολυκατοικία. Ψάχνοντας πού να μείνω, κατέληξα εδώ λόγω της σχέσης μου με τη Βίκυ. Τότε, στις αρχές, μου είχε κάνει εντύπωση το εξής περιστατικό: οδηγούσαμε με τη Βίκυ και ένα αυτοκίνητο είχε στηθεί καταμεσής ενός δρόμου, διακόπτοντας την κυκλοφορία. Έλεγαν ότι «απαγορεύεται να περάσετε από εδώ γιατί σε αυτόν το δρόμο έχουμε σήμερα γιορτή». Τρελάθηκα! Η Βίκυ απλώς μου είπε: «εδώ είναι Περιστέρι». Η αγάπη της Σταυροπούλου για την  πόλη μας είναι μεγάλη, το βροντοφωνάζει παντού ότι είναι από Το Περιστέρι και το αποκαλεί το «Βερολίνο της Ελλάδας.

                             ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Ο ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Περιστεριώτης γέννημα θρέμμα, πέθανε το 2007 σε ηλικία 87 ετών και τάφηκες στο νεκροταφείο του Περιστερίου.  Η οικογένεια του ήταν από τις πιο γνωστές του Περιστερίου φυσικά εξαιτίας του γεγονότοςς ότι και οι αδελφές του ήταν επίσης ηθοποιοί. Ξεχώρισε περισσότερο η Αλέκα Στρατηγού. Η Στέλλα είχε παντρευτεί το 1963 τον Τόλη Βοσκόπουλο ο οποίος εκείνα τα χρόνια ερχόταν στο Περιστέρι για να την πάρει και έξω από το σπίτι της οικογένειας γινόταν χαμός από τους γείτονες. Η τρίτη αδελφή η Ρένα που υποδύθηκε τη «Λολότα» στην ταινία «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» με τον Βασίλη Λογοθετίδη, παντρεύτηκε τον έμπορο κρεάτων και πρόεδρο του Ατρόμητου Βαγγέλη Στάη. Στην ιστορία έχει μείνει η ατάκα του Στέφανου Στρατηγού «στρίβειν δια του αρραβώνος» σε κινηματογραφική ταινία «Ο Ατσίδας».

 

Έκαναν τη δική τους διαδρομή!

Περιστεριώτες γέννημα θρέμμα που έκαναν τη δική τους διαδρομή στο θέατρο, στο τραγούδι και τον κιμηματογράφο ήταν επίσης: Η Ελένη Κριτή, έπαιξε σε πολλές ταινίες, χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος της στην ταινία «Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο» με πρωταγωνιστή τον Βουτσά. Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 η Κριτή άνοιξε μαγαζί με ντόνατς λίγο πιο κάτω από την Α’ παιδική χαρά μάλιστα εξυπηρετούσε η ίδια τους πελάτες της. Σπουδαίος ηθοποίος και θεατράνθρωπος ήταν ο Τάκης Βουλαλάς, είχε το πατρικό του στην οδό Κώστα Βάρναλη. Πήρε μέρος από την αρχή της δεκαετίας του ’60 σε περισσότερες από 120 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Μεγάλη πορεία στο θέατρο, δίπλα σε κορυφαίους πρωταγωνιστές έκαναν τα αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Χριστόπουλος ποπυ γεννήθιηκαν στην περιοχή του Παλαιού Ταξιάρχη. Η ηθοποιός Ξένικα Ζερβού, κόρη του σπουδαίου Παντελή Ζερβού ζούσε στο Περιστέρι μέχρι το θάνατο της το 2023. Η επίσης ηθοποιός Εύη Κολιούλη γεννήθηκε και ζει στο Περιστέρι, ο ηθοποιός Γιώρεγος Κοτρώνης, η ηθοποιός & χορεύτρια Βάσω Ραϊκοου, ο ηθοποιός του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδας Μπάμπης Πισιμίσης, οι χορευτές Χάρης Καράμπελας, Βαγγέλης Σιδέρης, η τραγουδίστρια των μπουάτ Έλενα Κυρανά συμπληρώνου το παλζλ των περιστεριωτών που έκαναν καριέρα στο χώρο του θεάματος.

 

Ο Κούλης Σκαρπέλης

Ο Κούλης Σκαρπέλης γεννήθηκε στη Σέριφο και ερχόμενος από το νησί του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Περιστέρι. Ο γιος του Αλέκος έκανε μεγάλη καριέρα στον Ατρόμητο στη δεκαετία του ΄90 και συνεχίζει να μένει φυσικά στο Περιστέρι. Ως συνθέτης ο Κούλης Σκαρπέλης είχε γράψει περισσότερα από 50 ρεμπέτικα και κοινωνικά λαϊκά τραγούδια και έκανε μεγάλες επιτυχίες όπως: «Ο Διαβολάκος», με τη φωνή του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, «Τρεις σταγόνες δηλητήριο», «Κάθησε φίλε να σου πω», με τη Σωτηρία Μπέλλου, ενώ τραγούδησε και ο ίδιος τραγούδια του, όπως τα «Πενθοφορεί η Κοκκινιά», «Στης Αίγινας τις φυλακές», «Στο Περιστέρι», «Ο γεροκατάδικος». Σαν τραγουδιστής ερμήνευσε και τραγούδια άλλων συνθετών (Κηρομύτης, Γενίτσαρης, Παγιουμτζής). Έπαιξε και τραγούδησε σε πολλά κέντρα της Αθήνας και κυρίως στις λαϊκές συνοικίες. Στο Περιστέρι έζησε πολλά χρόνια και ο επίσης ρεμπέτης Οδυσσέας Μοσχονάς πού συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα την Σωτηρία Μπέλλου και την Μαρίκα Νίνου, τον Τσιτσάνη, τον Τσαουσάκη  και τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 με τον Μαρούδα, το Παναγόπουλο, τον Ζαμπέτα, την Λαμπράκη, τον Στράτο Διονυσίου, τον Γιώργο Νταλάρα. Γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1995.

 

 

 

Ο mr Stereo Nova

O Μιχάλης Δέλτα δημιούργησε μαζί με τον  Κωνσταντίνο Βήτα ένα από τα πιο επιδραστικά και καινοτόμα γκρουπ του σύγχρονου ηλεκτρονικοή ήχου στην Ελλάδα τους Στέρεο Νόβα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι, έχει μετακομίσει στο Μεταξουργείο αλλά παραμένει δημότης Περιστερίου, αγαπάει την πόλη του. Ο ίδιος έχει πει ότι για να γράψχει μουσική: «μπορούσα να κάνω μια βόλτα στα εργοστάσια στο Περιστέρι και να εμπνευστώ από τη βιομηχανική τους αρχιτεκτονική και τους ουρανούς που απλώνονταν από ψηλά».

 

 

Βαγγέλης Πλοιός – Θάνος Μαρτίνος

Πολύ γνωστοί ηθοποιοί που τους αγαπήσαμε μέσα από τις ταινίες των ‘60ς. Ο Βαγγέλης Πλοιός γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1937 και έφυγε από τη ζωή το 2020. Έμεινε στην πόλη μέχρι το 1970, παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Ρία Δελούτση. Το ζευγάρι ερχόταν όμως στην πόλη μας μέρα παρά μέρα γιατί έμειναν εδώ η μητέρα και η κόρη του Βαγγέλη Πλοιού. Ο Θάνος Μαρτίνος γεννήθηκε επίσης το 1937 στο Περιστέρι, κατοικούσε στον  Άγιο Αντώνιο, έγινε και θεατρικός επιχειρηματίας,. Οι δύο ηθοποιοί έπαιξαν  σε δεκάδες ελληνικές ταινίες, στο πλευρό μεγάλων πρωταγωνιστών όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Τζένη Καρέζη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος κ.α.

 

Διαπρέπουν στο τηλεοπτικό γυαλί!

Τέσσερις περιστεριώτισες και ένας περιστεριώτης διαπρέπουν ως παρουσιαστές εκπομπών στο τηλεοπτικό γυαλί. Η Δανάη Μπάρκα, κόρη της Βίκυς Σταυροπούλου, είναι μια κλασσική παρουσιάστρια έχει καθημερινή εκπομπή στο Mega με τίτλο «Πάμε Δανάη». Η Δώρα Παντέλη, κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Κώστα Παντέλη, έπαιξε μπάλα στην Άμιλλα, είναι δημοσιογράφος/ συμπαρουσιάστρια στις αθλητικές εκπομπές μπάσκετ της NOVA. Περιστεριώτισα είναι επίσης η Λίλα Κουντουριώτη, παρουσιάστρια και δημοσιογράφος της NOVA. Καριέρα στην τηλεόραση έχουν κάνει οι αδελφές Εύη και Μαρία Φραγκάκη που μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ανθούπολη. Πιο γνωστή η Εύη παρουσιάζει δελτίο ειδήσεων στο Action 24. Πολλά χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ, εργάστηκε σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι ο Βαγγέλης Γιακουμής που είναι γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, ζει στην Ανθούπολη και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2023. Φέτος παρουσιάζει μαζί με τον Δημήτρη Καμπουράκη εκπομπή στο Action 24.

 

 

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio

Δημοφιλέστερα

Ήττα εντός από Ελευθερούπολη

Ήττα εντός από Ελευθερούπολη

15 Απρ 2025 Άγιος Ιερόθεος

Δεν άξιζε την ήττα!

Δεν άξιζε την ήττα!

14 Απρ 2025 ΠΑΕ Ατρόμητος

Ήττα από την Αγία Ελεούσα

Ήττα από την Αγία Ελεούσα

14 Απρ 2025 Κηπούπολη

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας