Του Ανδρέα Βορύλλα, Βουλευτή του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με το κόμμα της «ΝΙΚΗΣ».
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια εμμονή σε ένα παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο μονοκαλλιέργειας, με τον τουρισμό να αποτελεί όπως λέμε τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Ακόμα όμως και αυτός ο τομέας , ο οποίος αιμοδοτεί σημαντικά την ελληνική οικονομία έχει πεπερασμένα όρια και αντοχές. Η χώρα λοιπόν θα πρέπει να γίνει πληθωρική ως προς τις επιλογές της οικονομικής της πολιτικής και ταυτόχρονα να επιχειρήσει μέσα από μια πολυεπίπεδη προσπάθεια ανασυγκρότησης να επιστρέψει ένα δίκαιο μέρισμα προς την ελληνική κοινωνία , η οποία εδώ και 15 χρόνια δεινοπάθησε και δεινοπαθεί από τα αποτελέσματα των μνημονίων.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης ας φέρουμε κάποια παραδείγματα. Από το 2020 οι Φόροι επί Αγαθών και Υπηρεσιών έχουν αυξηθεί από 23,8 δις ευρώ σε 33,9 δις ευρώ το 2023 και εκτιμώνται ότι θα «κλείσουν» σε 36,4 δις ευρώ το 2024 -αύξηση σε ποσοστό 52,9% μεταξύ 2020 και 2024- και πρόβλεψη για 38 δις το 2025.Τα έσοδα από φόρους Εισοδήματος αυξήθηκαν από 13,5 δις ευρώ το 2020 σε 21,6 δις ευρώ το 2023 με εκτίμηση να κλείσουν σε 24,2 δις ευρώ το 2024 -αύξηση σε ποσοστό 79,2% μεταξύ 2020 και 2024- και πρόβλεψη για 25,2 δις ευρώ το 2025.
Η άποψή μας είναι ότι απαιτείται μια επιθετική οικονομική πολιτική, όπου ο στόχος της ανάπτυξης θα πρέπει να ξεπερνάει το 4%, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες έχουν ενταθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών, αλλά και τα χρόνια των μνημονίων.
Ένας τομέας που μπορεί να απογειώσει την οικονομία μας είναι η εξορυκτική βιομηχανία σπανίων μετάλλων. Το Γάλλιο, το Γερμάνιο και το Αντιμόνιο είναι οι τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει δυναμικά στον αγώνα της επάρκειας και της στρατηγικής αυτονομίας. Πρόκειται για μέταλλα που είναι κρίσιμες πρώτες ύλες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και οι οποίες μπορούν να δώσουν το πλεονέκτημα στη χώρα μας, στους τομείς της οικονομίας, της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας.
Στη Βοιωτία, ο βωξίτης που εξορύσσεται είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε Γάλλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και σε τσιπ υπολογιστών.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ανάφερε ότι ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα μέταλλα. Επίσης κοιτάσματα Γερμάνιου εντοπίστηκαν στους Μολάους Λακωνίας και Αντιμόνιου στη Χίο. Το Γερμάνιο είναι σημαντικό ημιαγώγιμο υλικό, απαραίτητο για τις τηλεπικοινωνιακές οπτικές ίνες και σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ το Αντιμόνιο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, στους ημιαγωγούς και σε άλλες εφαρμογές τις χημικής και μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Θα πρέπει να στηριχθεί ενεργά και κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση η έρευνα, η προσέλκυση επενδυτών και η επιτάχυνση στην αδειοδοτική διαδικασία, ώστε η χώρα μας να μετατραπεί παραγωγός κρίσιμων μετάλλων.
Όσο δεν γίνονται σοβαρά βήματα για τα παραπάνω που προτείνουμε, η ελληνική οικονομία θα παραμένει εγκλωβισμένη στην αναιμική της ανάπτυξη από επενδύσεις στον τουρισμό, στην διαχείριση ακίνητης περιουσίας και στις επενδύσεις στις κατοικίες και με ελάχιστες παραγωγικές δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις.
Αν στραφούμε δυναμικά και με ταχύτητα στην εξόρυξη φυσικού αερίου, στα δίκτυα μεταφοράς και την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και την εξόρυξη σπάνιων μετάλλων, είναι βέβαιο ότι η οικονομία της χώρας μας θα απογειωθεί με πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες στους παραπάνω τομείς, κάτι που θα προκαλέσει επιστροφή στην χώρα μας νέων επιστημόνων και ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που ξενιτεύτηκε τα χρόνια των μνημονίων.
Το μέλλον μας είναι στο τρίπτυχο, Εξόρυξη Φυσικού Αέριου και Πετρελαίου – Παραγωγή και μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας – Εξόρυξη και επεξεργασία κρίσιμων μετάλλων για τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη.