Τελευταία ενημέρωση 20:38, 28 Μαρ 2024
Παύλος Κατώνης

Παύλος Κατώνης

Ο Δημήτρης Τσακμάκης είναι μια κλασσική περίπτωση ποδοσφαιριστή που ότι έχει κατακτήσει το έχει κατακτήσει με τον κόπο και τον ιδρώτα του. Που πάλεψε σκληρά μέχρι να βρει την ποδοσφαιρική του…Ιθάκη στον Ατρόμητο προερχόμενος από τις μικρότερες κατηγορίες. Που ξεχειλίζει από ενθουσιασμό και υπερκαλύπτει τις οποιεσδήποτε αδυναμίες από το πάθος και τη μαχητικότητα. Γι’ αυτό και οι φίλαθλοι του Ατρόμητου βλέπουν στο πρόσωπο του, τον ίδιο τον εαυτό τους που δεν έχουν μάθει στα  «ετοιματζίδικα» και καθημερινά παλεύουν για να έχουν μια καλύτερη επόμενη μέρα.

--- Από τη Β’ Εθνική στη Σούπερ Λίγκα μέσα σε ένα καλοκαίρι. Πόσο άλλαξε τη ζωή σου αυτή η αλλαγή;

«Πάρα πολύ. Η Β’ Εθνική είναι βέβαια ένα πρωτάθλημα πολύ δύσκολο, που για να επιβιώσεις χρειάζονται πολλές θυσίες και κόπους αν θέλεις κάποια στιγμή να πετύχεις τα όνειρα σου και να παίξεις στη μεγαλύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου».

---- Νιώθεις ότι υλοποίησες ένα μεγάλο στόχο που είχες από τότε που κλώτσησες το τόπι;

«Βέβαια και ολοκλήρωσα τον στόχο μου αλλά τα όνειρα και οι στόχοι για κάθε άνθρωπο δεν πρέπει να σταματάνε και πάντα πρέπει να κοιτάζεις τον επόμενο γιατί έτσι μπορεί να προοδεύσεις και ο ίδιος».

---- Όνειρο σου από παιδί  ήταν να γίνεις ποδοσφαιριστής;

«Πάντα. Από πολύ μικρός όποιος με ρωτούσαν τι «θα γίνεις μόλις μεγαλώσεις;» η απάντηση μου ήταν ξεκάθαρη και του έλεγα ότι θα γίνω ποδοσφαιριστής. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το ποδόσφαιρο ήταν μονόδρομος για εμένα».

---- Που και πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;

«Πήρα ασφαλώς ερεθίσματα από τον πατέρα μου που έχει παίξει μέχρι τη Δ’ Εθνική. Ξεκίνησα σε ηλικία 6 ετών από την ακαδημία Μπέμπηδες του παλιού παίκτη του ΠΑΟΚ Παναγιώτη Κερμανίδη. Αρχικά έπαιζα αμυντικό μπακ στη θέση «6» και στην πορεία γύρισα στην άμυνα. Πήγα στην ομάδα Κ15 του Άρη και από εκεί βρέθηκα στην Κ20 του Πλατανιά από την οποία ξεκίνησα ουσιαστικά το ταξίδι μου γιατί στα 17 μου χρόνια άφησα την οικογένεια μου στη Θεσσαλονίκη και πήγα μόνος μου στη Κρήτη για να τραβήξω το δύσκολο δρόμο που λέγεται «ποδόσφαιρο».

---- Και πως βρέθηκες να παίζεις για μια τριετία να παίζεις στην Κρήτη;

«Έγινα επαγγελματίας στον Πλατανιά όταν υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, μετά έπαθα ένα σοβαρό τραυματισμό και για να επανέλθω πήγα στον Άγιο Νικόλαο, εκεί βρήκα πάλι τα πατήματα μου».

---- Θεωρείς ότι η γενιά σου στάθηκες άτυχη λόγω του covid;

«Σίγουρα στάθηκε άτυχη γιατί έχασε δύο χρόνια, τα πρωταθλήματα διακόπηκαν και μείναμε ανενεργοί για πάνω από 1,5 χρόνο. Και να ξέρετε ότι ένας χρόνος γεμάτος ποδόσφαιρο είναι σαν μια πενταετία. Δυστυχώς πέσαμε όλη η γενιά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη».

---- Σε αυτή τη μέχρι τώρα διαδρομή παίζοντας στις μικρές κατηγορίες σκέφθηκες να τα παρατήσεις;

«Η αλήθεια είναι ότι μετά τον σοβαρό τραυματισμό μου πράγματι μου πέρασε από το μυαλό, το πρόβλημα ήταν στο γόνατο και η δοκιμασία που πέρασα ήταν πολύ μεγάλη. Και το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι όταν είσαι στα κάτω σου πρέπει να βρίσκεις τη δύναμη για να σταθείς στα πόδια σου και να μην το βάζεις κάτω».

---- Συνάντησες εμπόδια;

«Ασφαλώς και συνάντησα. Προπονητές να μην με θέλουν και να με πετάνε εκτός. Να είσαι απλήρωτος για έξι με επτά μήνες και γενικά έζησα όλες τις δυσκολίες που μπορεί να περάσει ένας παίκτης μέχρι να βρει το δρόμο του. Τα εμπόδια αυτά με έκαναν λοιπόν πιο δυνατό και γι’ αυτό βρίσκομαι τώρα στον Ατρόμητο».

---- Μια σύντομη θητεία που έκανες στη Λιθουανία για έξι μήνες τι σου δίδαξε;

«Μέσω του μάνατζερ μου πήγα στην ομάδα Πανεβέζις που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Με δοκίμασαν και τους άρεσα με αποτέλεσμα να υπογράψω συμβόλαιο. Εκεί το πρωτάθλημα πάει ανάποδα με το δικό μας. Το χειμώνα σταματάει λόγω κρύου και το καλοκαίρι παίζεται κανονικά. Όλα εκεί ήταν πολύ ήρεμα. Η Πανεβέζις που πήρε φέτος το πρωτάθλημα είναι ένα εξαιρετικό κλαμπ, γενικά όλα ήταν καθαρά στο μυαλό σου για να μην έχεις κάνει άλλο να σκεφθείς πέρα από το ποδόσφαιρο. Όταν είσαι μόνος σε μια ξένη χώρα βέβαια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο».

---- Λένε ότι στη Β’ Εθνική υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί. Ο Ατρόμητος σε βρήκε λοιπόν από την Παναχαϊκή. Συμφωνείς;

«Νομίζω ότι το παράδειγμά μου το δείχνει και συμφωνώ απόλυτα. Πιστεύω ότι γενικά σε κάθε κατηγορία πάντα υπάρχει ένας θησαυρός διότι υπάρχουν πολλοί αδικημένοι ή άτυχοι παίκτες που δεν βρέθηκαν για κάποιο λόγο στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας αν και θα μπορούσαν».

---- Σε ποιον άνθρωπο του ποδοσφαίρου οφείλεις πολλά;

«Στον Σούλη Παπαδόπουλο τον προπονητή μου στην Παναχαϊκή και στους συνεργάτες του Νίκο Ορφανίδη και Απόστολο Μαστρανέση οι οποίοι με βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη μου και τους ευχαριστώ πολύ. Ο κόουτς μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω στη Β΄ Εθνική μέσα από την πάρα πολύ ανταγωνιστική ομάδα που είχε δημιουργήσει στην Παναχαϊκή».

---- Τι ένιωσες όταν έμαθες για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του Ατρόμητου;

«Καταρχάς ανυπομονησία για το αν αληθεύει ή όχι το ενδιαφέρον της ομάδας γιατί ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο ακούγονται πολλά, άλλα ισχύουν και άλλα όχι. Και όταν μαθαίνεις ότι ισχύει προσπαθείς να το κρατήσεις κρυφό μέχρι να γίνει. Το ίδιο έκανα κι εγώ, προσπάθησα να κρατήσω χαμηλό προφίλ χωρίς να καθησυχαστώ σε αυτό που ακουγόταν».

---- Πιστεύεις ότι έχεις πια την ευκαιρία για να κάνεις μια μεγάλη καριέρα;

«Εννοείται. Ο Ατρόμητος είναι μια  πολύ μεγάλη ομάδα και μέσα από αυτόν ο κάθε παίκτης μπορεί να διακριθεί και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Είναι μια ομάδα με καλή παράδοση στους Έλληνες παίκτες και στους αμυντικούς».

---- Μπήκες κατευθείαν στα βαθιά και πρώτο σου παιχνίδι με Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Είχες άγχος;

«Τα συναισθήματα ήταν πολλά. Ανατριχίλα, ρίγος, ενθουσιασμός, συγκίνηση, ευγνωμοσύνη και όλα τα οφείλουμε εμείς οι άνθρωποι στον Θεό. Κατά δεύτερον σκεφτόμουν ότι πρέπει να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και  όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου στις δυσκολίες και με στήριξαν στη μέχρι τώρα διαδρομή μου».

---- Θεωρητικά έχεις μπροστά σου πολύ πιο έμπειρους κεντρικούς αμυντικούς αλλά έχεις πάρει τις ευκαιρίες σου. Σημαίνει κάτι για σένα;

«Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στο επίπεδο της μεγάλης κατηγορίας και να γίνομαι καλύτερος μέσα από τον καλό συναγωνισμό και το καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα έτσι ώστε να βελτιώνομαι συνεχώς, να μαθαίνω πράγματα και να εξελίσσομαι».

----- Η ομάδα δεν τα πήγε καλά στον πρώτο γύρο με μια μικρή συγκομιδή 12 βαθμών. Πως την εξηγείς; Αδικήσατε τον εαυτό σας;

«Οπωσδήποτε τους αδικήσαμε. Όλα τα ντέρμπι βέβαια τα είχαμε εκτός έδρας και τώρα που είναι να παίξουμε στο Περιστέρι πάλι δεν θα έχουμε τον κόσμο δίπλα μας. Πιστεύω ότι όλα ξεκίνησαν από τις ατυχίες που είχαμε στα πρώτα παιχνίδια με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ψυχολογία όλης της ομάδας».

---- Τι λέτε μεταξύ σας οι παίκτες για την απόφαση κεκλεισμένων των θυρών; Συνολικά ο Ατρόμητος θα δώσει 7 ματς στο Περιστέρι χωρίς θεατές.

«Με την ατυχία μας τα βάζουμε. Κάναμε υπομονή τόσο καιρό και τώρα που φθάσαμε στη βρύση πάλι δεν θα πιούμε νερό και θα στερηθούμε τη βοήθεια τους. Ο κόσμος, μας βοηθάει πάρα πολύ και η έλλειψη του θα είναι σημαντική».

--- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου εκτός γηπέδου;

«Προσπαθώ να γεμίσω τον ελεύθερο χρόνο μου με διάφορες δραστηριότητες. Επέλεξα να μένω στο Περιστέρι για να είμαι κοντά στο Μαζαράκη, τις καθημερινές η ζωή μου είναι προσαρμοσμένη γύρω από το πρόγραμμα των προπονήσεων. Έχω τελειώσει Ψυκτικός – Μηχανολόγος στο ΕΠΑΛ. Στις διακοπές μου αρέσει πολύ το ψάρεμα».

---- Στην προσωπική σου ζωή;

«Είμαι αρραβωνιασμένος και το καλοκαίρι θα παντρευτώ στη Θεσσαλονίκη».

---- Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

«Ο επόμενος στόχος μου είναι ομαδικός. Να βγούμε στα πλέι οφ, αλήθεια σας λέω το πιστεύουμε όλοι αν και φαίνεται δύσκολος. Εάν δεν το πιστεύαμε δεν θα ήμασταν σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Ατρόμητος και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο κ. Ίλιτς μας βοηθάει καθημερινά και πιστεύω ότι ο β’ γύρος θα είναι καλύτερος. Σε ατομικό επίπεδο θέλω να πάρω φέτος όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορώ και του χρόνου να καθιερωθώ στη βασική ενδεκάδα».

---- Πως θα περάσεις τις μέρες των Χριστουγέννων

«Στη Θεσσαλονίκη με την οικογένεια μου. Έχω τρία αδέλφια και ο πιο μικρός αδελφός μου ο Χριστόφορος θέλει και αυτός να παίξει ποδόσφαιρο, είναι στην ακαδημία «Αινείας».

--- Και πιο είναι το προσωπικό σου μήνυμα στους φιλάθλους εν όψει των γιορτών;

 «Εύχομαι πάνω απ’ όλα να έχουν υγεία και η γέννηση του Χριστού να αποτελέσει μια νέα αρχή σε κάθε οικογένεια και σε κάθε σπίτι. Να έχουν υγεία και ευτυχία. Και να ξέρουν όσο εκείνοι ανυπομονούν, άλλο τόσο κι εμείς περιμένουμε να βρεθούμε στο γήπεδο, αυτοί να ενθαρρύνουν κι εμείς να ματώνουμε για τη φανέλα».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Δημήτρης Τσακμάκης γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1999 στη Θεσσαλονίκη. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Πλατανιά την σεζόν 2018-19 (6 συμμετοχές) και ακολούθησαν ο Άγιος Νικόλαος (Δ’ Εθνική), ο ΟΦ Ιεράπετρας (Β’ Εθνική), ΠΟ Τριγλίας (Γ’ Εθνική), Πανεβέζις (Λιθουανία- Α’ Εθνική). Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του έπαιξε η Παναχαϊκή με την οποία έκανε 23 συμμετοχές στη Β’ και 13 συμμετοχές στη Γ’ Εθνική.

Ετικέτες

Καμιά φορά αναρωτιέμαι φίλοι μου πως θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε κάποια πράγματα. Όταν αυτά τα πράγματα έρχονται, αναρωτιέμαι πως μπορούσαμε χωρίς αυτά. Δεν ξέρω αν σας έχω μπερδέψει με τις «αμπελοσοφίες» μου, θα δείτε που θέλω να το πάω. Πάντα η σκέψη μου πολλά χρόνια τώρα από παιδί είναι στις δύο μεγάλες ομάδες της πόλης μας. Τον Ατρόμητο και τον Γ.Σ.Περιστερίου. Και άλλες φορές σας έχω πει τους προβληματισμούς μου. Το ίδιο θα κάνω και τώρα που φεύγει το 2023 για να φύγει και από μέσα μου. Θα το κάνω γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε αυτά που έχουμε. Γιατί μόνο αν τα χάνουμε καταλαβαίνουμε την αξία τους. Έχετε αναρωτηθεί άραγε πως και που θα ήταν ο Ατρόμητος χωρίς τον Γιώργο Σπανό; Έχετε αναρωτηθεί πως και που θα ήταν ο ΓΣΠ χωρίς τον Φίλιππο Κότση και τον Ανδρέα Πολέμη; Ας μην το συζητήσουμε. Έχετε αναρωτηθεί μέσα σας γιατί δεν στηρίζουμε αυτές τις ομάδες όσο θα έπρεπε; Γιατί το στοίχημα των γεμάτων εξεδρών δεν κατάφεραν να το κερδίσουν ούτε ο Ατρόμητος ούτε ο ΓΣΠ; Λάθη γίνονται και θα ξαναγίνονται, τα έχουμε πει αυτά. Δεν γίνεται όμως πάντα να φταίει η μια πλευρά μόνο και η άλλη πλευρά δεν φταίει. Εξαιρώ το «κομμάτι» των οργανωμένων βέβαια που κρατάει την σημαία των δύο συλλόγων ψηλά. Οι άλλοι τι κάνουμε; Οι άλλοι περιστεριώτες τι κάνουν; Πως γίνεται να διαβάζω κακόβουλα σχόλια περιστεριωτών σε βάρος του Ατρόμητου ή του ΓΣΠ; Γίνεται να έχουμε τις ομάδες μας σε top επίπεδο και να στάζουμε χολή; Ερωτήματα που έχουν απάντηση, ίσως διαφορετική κάθε φορά αλλά που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Δεν έχουμε μάθει, επαναλαμβάνω, να εκτιμούμε και να επιβραβεύουμε όσα έχουμε. Όταν θα το μετανιώσουμε και θα αναπολούμε πάλι το παρελθόν θα είναι αργά. Θα έχουν χαθεί και άλλες γενιές και τότε ελάτε να μου γράψετε.

                                                                     Με εκτίμηση Παύλος Κατώνης

Ετικέτες

Για δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι του Ατρόμητου, αλλά σε διαφορετικό θεσμό, ορίστηκε ο Αθηναίος διαιτητής  Άγγελος Ευαγγέλου από την Αθήνα.

Ήταν στο 0-5 με την ΑΕΚ και η ΚΕΔ τον όρισε για το αυριανό ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Ο Ευαγγέλου ήταν πάντως πέρσι διαιτητής στο Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 0-2 για το πρωτάθλημα.

Βοηθοί του Ευαγγέλου θα είναι οι Κωστάρας και Δημητριάδης, 4ος ο Τσαγκαράκης και VAR ο Ζαμπάλας.

Ετικέτες

Το διακύβευμα για τον Γ.Σ.Π. είναι μεγάλο: Με νίκη προκρίνεται στους «16« του ΒCL και ολοκληρώνει μια.... τριλογία που ξεκίνησε από πέρσι με την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα και την συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το πιο σημαντικό παιχνίδι στην φετινή ευρωπαϊκή του πορεία δίνει λοιπόν το βράδυ της Τετάρτης (10/1, 19:30, Cosmote Sport 4) ο ΓΣΠ στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» με αντίπαλο την Ρίτας Βίλνιους. Και πρέπει αυτό το ματς να το ζήσει όλο το Περιστέρι για να ωθήβσει τους παίκτες του Σπανούλη.

Οι «κυανοκίτρινοι» έχουν κάνει το 1-0 στο πρώτο παιχνίδι των play-in του Basketball Champions League επί λιθουανικού εδάφους και θέλουν τη νίκη για να προκριθούν στην φάση των «16» της διοργάνωσης.

«Είμαστε σε καλό μομέντουμ. Οι προπονήσεις που κάνουμε είναι πολύ σκληρές. Έχουμε μπροστά μας ένα παιχνίδι που είναι must win για μας με τη Ρίτας Βίλνιους. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να προστατεύσουμε την έδρα μας και να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Basketball Champions League» δήλωσε ο Τρέβορ Τόμπσον για την δεύτερη αναμέτρηση με τους Λιθουανούς.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ελέγξουμε τα ριμπάουντ και να παίξουμε σκληρά στην άμυνα, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία του κόσμου, που αναμένεται να αποτελέσει τον… έκτο παίκτη στην προσπάθεια του Περιστερίου bwin για να προκριθεί στους «16» του BCL.

«Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει και να μας δώσει την ώθηση που χρειάζεται και εμείς στο τέλος να τους ευχαριστήσουμε με τη νίκη» επισήμανε ο Αμερικανός σέντερ των «κυανοκιτρίνων».

Ετικέτες

Τους νέους Αντιδημάρχους στο Δήμο Περιστερίου, όρισε ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024.

Ετικέτες
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας