Με την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του λαοφιλούς Ατρόμητου δεν ήταν δυνατόν να μην κάνω αναφορά σε έναν από τους σημαντικότερους προέδρους που πέρασαν από τον σύλλογο και συγκεκριμένα τον Αντώνη Ξυπνητό. Άλλωστε σε δύο διαφορετικές θητείες του η ομάδα ανέβηκε στην Α’ Εθνική.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΟΥΡΙΔΗ
Μου είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, ορισμένα όμως δεν γράφονται είναι οφ δι ρέκορντ. Ανέλαβε την σεζόν 1972-73 από τον Μίμη Σταυρόπουλο την προεδρία, εκείνη την εποχή η ομάδα δεν είχε διοίκηση και έγινε προσφυγή στο Πρωτοδικείο που όρισε διοίκηση με πρόεδρο τον Ξυπνητό. Ήταν μια δύσκολη εποχή γιατί υπήρχε και αντιπολίτευση που έκανε πόλεμο στη διοίκηση. «Πράγματι αντιμετωπίσαμε τότε πόλεμο από ορισμένους γιατί ο Ατρόμητος ήταν «μαγαζί γωνία» και όλοι ήθελαν να τον αναλάβουν. Είχαμε δύσκολο έργο από πολλές πλευρές, μάλιστα σε ένα ματς στις Σέρρες όλοι μας είχαν για πέντε γκολ όμως τους διαψεύσαμε φέρνοντας ισοπαλία» μου είπε ο Ξυπνητός και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Εγώ και ο Κώστας Μπαντουβάνης βάζαμε λεφτά από την τσέπη μας γιατί δεν θέλαμε να χρεώσουμε τον σύλλογο. Χάλασα πολλά λεφτά για τον Ατρόμητο αλλά χαλάλι του. Είμαι ευχαριστημένος γιατί ύστερα από τόσα χρόνια με βλέπουν στο δρόμο οι παλαιοί φίλαθλοι και με χαιρετάνε».
Ο Ξυπνητός έκανε τη δεύτερη θητεία του στο τέλος της δεκαετίας του ΄70 και θυμήθηκε το σπάσιμο της απεργίας την σεζόν 1979-80 που έστεψε τον Ατρόμητο πρωταθλητή Β’ Εθνικής:«Υπήρχε λόγος να σπάσουμε την απεργία γιατί δεν θέλαμε να έρθουμε σε κόντρα με την ΕΠΟ για ένα δικό μας σοβαρό ζήτημα. Όμως εγώ πρωτοστάτησα σε όλη αυτή την υπόθεση και κάθε σωματείο πήρε επιχορήγηση 2.000.000 δραχμές. Θέλω να πω επίσης ότι όταν ανέλαβα τον Ατρόμητο είχε 60 μέλη και ήταν ένα κλειστό κλαμπ, όμως άνοιξα το δρόμο για να γραφθούν καινούργια και πολλά μέλη».
Επί προεδρίας Ξυπνητού κι ενώ ο Ατρόμητος ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση έδωσε τον Νίκο Παντελίδη στον Παναθηναϊκό. Ύστερα από τόσα χρόνια θυμάμαι σαν τώρα την επιταγή των 5.000.000 δραχμών που μου έδειξε χαρούμενος ο Ξυπνητός μια μέρα στο γήπεδο. «Ήθελα να ωφεληθεί ο σύλλογος και να δοθεί η ευκαιρία στον Πανατελίδη να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα. Πιστεύω ότι ήταν η πιο ενδεδειγμένη κίνηση και για τις δύο πλευρές. Για το θέμα αυτό μίλησα και με τον Νίκο Παντελίδη που μου είπε:« Πήγα στον Παναθηναϊκό με μεσολάβηση του αείμνηστου Αλέκου Πουρή κι ενώ επρόκειτο να υπογράψω στον Άρη. Ο Ατρόμητος ήταν τότε επί ξύλου κρεμάμενος. Όσον αφορά τον Ξυπνητό, πιστεύω ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο παράγοντα από τους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ήταν και ο Κώστας Αλαμάνος του Απόλλωνα. Δεν είναι τυχαίο ότι και τη δεύτερη φορά που ανέλαβε την ομάδα ανεβήκαμε στην Α’ Εθνική. τυχαίο».
Ο Αντώνης Ξυπνητός μου μίλησε και για τον αείμνηστο Σταμάτη Γλυκό που τον είχε ταμία στη διοίκηση του:« Από τους καλύτερους παράγοντες που έχω γνωρίσει, αγαπούσε παθολογικά την ομάδα. Όπως και ο Κώστας Νικολάου που σε μια γενική συνέλευση είπε να αναλάβω εν λευκώ την προεδρία. Μεγάλη προσφορά είχε και ο Θανάσης Κασπίρης που έφυγε πρόσφατα και στενοχωρήθηκα. Ο Ατρόμητος έχει όμως και τώρα ένα σπουδαίο πρόεδρο τον Γιώργο Σπανό που έχει άξιο ένα συνεργάτη τον Γιάννη Αγγελόπουλο».
Ιωσήφ Ξυπνητός: «Πλήρωσε την αγάπη του»
Ο περιστεριώτης Ιωσήφ Ξυπνητός ταμίας της ΕΠΣΑ μου είπε για τον θείο του: « Δυστυχώς πλήρωσε την αγάπη του για τον Ατρόμητο, την εποχή εκείνη έκτιζε πολυκατοικίες στο Παλαιό Φάληρο και είχε μεγάλη οικονομική ευχέρεια. Όμως ξόδεψε την περιουσία του για τον Ατρόμητο. Του είχε γίνει μεγάλος πόλεμος, μάλιστα του είχαν κάψει το αυτοκίνητο, εσωτερικοί του αντίπαλοι. Μπορεί να έμενε στην πλατεία Βικτωρίας όμως το πατρικό του ήταν στην Ανθούπολη, απ’ όπου πηγάζει το ενδιαφέρον του για τον Ατρόμητο. Θυμάμαι πάντως και τον αείμνηστο πατέρα μου τον Γιάννη που όταν ήταν στη διοίκηση έδωσε 500 χιλικάδες δραχμές στον Κώστα Καραπατή. Με αυτά τα λεφτά τότε αγόραζες τρία διαμερίσματα».