Τελευταία ενημέρωση 19:24, 14 Ιουν 2024

Βορύλλας: «Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και κάποιες που αφορούν το κεφάλαιο της δικαιοσύνης. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι η εγγύηση ταχείας απονομής της δικαιοσύνης όσον αφορά τις αναπτυξιακές και οικονομικές υποθέσεις από ειδικούς δικαστικούς σχηματισμούς με ειδικά επιμορφωμένους δικαστές.

Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για αντιληφθούμε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ο μεγάλος ασθενής, καθώς η ταχύτητα απονομής της μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Πριν λίγες μέρες υπήρξε ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, όπου μεταξύ άλλων τίθεται το ζήτημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης (θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, χρόνος κατά πολύ μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), παρόλο που αφορά θέμα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με χιλιάδες διαδίκους.

Πέραν της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα σχετικά με υπόθεση δανείων σε Ελβετικό Φράγκο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-520/21 με θέμα «Σε περίπτωση ακυρώσεως συμβάσεως ενυπόθηκου δανείου η οποία περιέχει καταχρηστικές ρήτρες, το δίκαιο της Ένωσης δεν αντιτίθεται σε αίτημα των καταναλωτών για την καταβολή αποζημίωσης από την τράπεζα, επιπλέον της επιστροφής των ποσών των μηναίων δόσεων που κατέβαλαν», έχει αρκετά στοιχεία που οδηγούν πιθανόν στην δικαίωση των δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο.

Θεωρούμε ότι η εν λόγω Απόφαση θα πρέπει να σταλεί από τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης προς τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα Απόφαση επί του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και το σκεπτικό της υπόθεσης C-520/21.Το κόμμα μας με στόχο να αναδείξει ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες δανειολήπτες και βλέποντας μια δικαιοσύνη που συστηματικά αργοπορεί να επιτελέσει το καθήκον της την στιγμή που ήδη υπάρχει απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέσαμε τα εξής ερωτήματα στους κ.κ. υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη και Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη:

1ον. Ως προς την εκδίκαση των υποθέσεων που σχετίζονται με τις δανειακές συμβάσεις σε Ελβετικό Φράγκο και την καταγγελλόμενη πιθανότητα καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

2ον. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει προετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των δανειακών συμβάσεων σε Ελβετικό Φράγκο και αν ναι πότε θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή;

Εμείς θα συμφωνήσουμε με τα λόγια της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, κα Ιωάννα Κλάπα, «H Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, τείνει να είναι μη Δικαιοσύνη» και ελπίζουμε η Κυβέρνηση να βοηθήσει με ουσιαστικά μέτρα προς επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

* O Ανδρέας Βορύλλας είναι Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών με την  ΝΙΚΗ


 

Hatzi
SmartCity

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio

Δημοφιλέστερα

Το τιμόνι στον Γιώργο Λημνιάτη!

Το τιμόνι στον Γιώργο Λημνιάτη!

14 Ιουν 2024 ΓΣ Περιστερίου

Πολλά «γούστα» με Καρλίτος!

Πολλά «γούστα» με Καρλίτος!

13 Ιουν 2024 ΠΑΕ Ατρόμητος

Εκλογές 18 Ιουνίου!

Εκλογές 18 Ιουνίου!

12 Ιουν 2024 ΑΟ Περιστερίου

Διαζύγιο με Παλλίδη

Διαζύγιο με Παλλίδη

12 Ιουν 2024 Κηπούπολη

Πρώτη ανανέωση ο Βλάχος

Πρώτη ανανέωση ο Βλάχος

12 Ιουν 2024 Ήφαιστος

Οκτώ ανανεώσεις!

Οκτώ ανανεώσεις!

12 Ιουν 2024 Ηρακλής

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας