Τελευταία ενημέρωση 11:14, 16 Απρ 2024

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Καμία έκπτωση στην Εθνική μας Άμυνα»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας εκδήλωση με θέμα «Εθνικές Εκλογές 21ης Μαΐου: Διλήμματα και Προοπτικές για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» με κεντρικούς ομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Υποψήφιο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς και τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Υφαντή.

 

Στην ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι  «κόκκινη γραμμή για την ελληνική Κυβέρνηση είναι ότι δεν συζητάει για την ελληνική κυριαρχία». «Όποιοι θέλουν Πρέσπες στο Αιγαίο, για να μειώσουμε την κυριαρχία μας, ας πάνε να την βρουν αλλού. Σε μας δεν χωράνε τέτοιες υποχωρήσεις. Είμαστε ξεκάθαροι! », ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς είμαστε εδώ, για να μεγαλώσουμε την Ελλάδα και όχι για να τη μικρύνουμε. Η εντολή που μας δίνετε είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και όχι να την κάνουμε να σκύψει απέναντι σε οποιαδήποτε τουρκική διεκδίκηση», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της εγρήγορσης, της ετοιμότητας και της διατήρησης της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας τόσο μέσω της διπλωματίας, με τη σύναψη συμμαχιών, όσο και μέσω της αμυντικής θωράκισης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και στη σημασία της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας. «Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην εθνική μας άμυνα, για να μην υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη από τον οποιονδήποτε καθίσει στο παλάτι στην Άγκυρα ότι μπορεί έτσι ξαφνικά "να έρθει ένα βράδυ". Με έναν γείτονα μπορεί να έχει διάφορες,  μπορείς να βρίσκεις τρόπους να διαχειριστείς ορισμένα θέματα, αυτό όμως που δεν μπορείς να διαχειριστείς είναι να σου πάρει το δικό σου σπίτι. Αυτό δεν θα το δεχτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ευρωπαϊκή πολιτική της. «Από κει που ήμασταν επαίτες και ζητούσαμε εξαιρέσεις» προτείνουμε πλέον λύσεις, είπε, και έφερε ως παράδειγμα τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι οποίες έγιναν ευρωπαϊκές πολιτικές.

 

Σήμερα, εν μέσω του περιβάλλοντος παγκόσμιας αστάθειας στο οποίο ζούμε, «αυτό που πρέπει να εγγυηθούμε στη χώρα μας είναι το αίσθημα της πολιτικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «κάτι που δεν μπορούν να εγγυηθούν κυβερνήσεις μειοψηφίας» ή «κυβερνήσεις ανάμεσα σε ετερόκλητες δυνάμεις».

 

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, για το έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως για την εξωστρεφή πολιτική που ακολούθησε στην Ευρώπη και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Στεφανής τόνισε επίσης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα επέλεξε να ξεφύγει από την τουρκοκεντρική στρατηγική και να αναδείξει τα ισχυρά της σημεία διεθνώς μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας. Ειδική αναφορά έκανε στον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

 

Στο ίδιο πνεύμα, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, επισήμανε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης «ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τον Πρωθυπουργό, ώστε να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας μέσα στην Ένωση, μία εικόνα αναξιοπιστίας το 2019». Και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια εποχή «πολυκρίσεων» που θα αποτελέσουν τη νέα  κανονικότητα, γι' αυτό είναι κρίσιμο ποιον θα επιλέξουμε να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας.

 

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Τσαμούρη. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Δημοσκόπηση Rass: Μεγάλη νίκη του Γιώργου Πατούλη »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio

Δημοφιλέστερα

Ο δρόμος για το Final-4 του BCL περνάει από την Βόννη

Ο δρόμος για το Final-4 του BCL περ…

16 Απρ 2024 ΓΣ Περιστερίου

Ήττα από Ορφέα

Ήττα από Ορφέα

15 Απρ 2024 Ανθούπολη

Χάνει έδαφος

Χάνει έδαφος

15 Απρ 2024 Φοίνικας

Δεν...ξέμπλεξε!

Δεν...ξέμπλεξε!

14 Απρ 2024 ΑΟ Περιστερίου

Τρίτη σερί απώλεια

Τρίτη σερί απώλεια

14 Απρ 2024 Κηπούπολη

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας