Τελευταία ενημέρωση 11:56, 23 Απρ 2024

Sylvain Francisco:«Νιώθω ευλογημένος»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου «two-way πόιντ γκαρντ», εξίσου καλός  δηλαδή και στις δύο πλευρές του παρκέ  με φαντασία και θέαμα στο παιχνίδι του.

Ο Γάλλος Σιλβέν Φρανσίσκο ήρθε από…σπόντα το καλοκαίρι στον ΓΣΠ επειδή κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Μπράντον Μπράουν ο οποίος αποχώρησε από την ομάδα λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος. Κάθε εμπόδιο όμως για καλό καθώς αναμένεται με την ποιότητα  που τον διακρίνει να βάλει τη σφραγίδα του στο φετινό Περιστέρι. Ο πολύ συμπαθής κι εκτός γηπέδου Σιλβέν Φρανσίσκο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση μίλησε στο «Αθλητικό Περιστέρι» για τα πολύ δύσκολα χρόνια του μεγαλώνοντας σε ένα γκέτο, για τη δεύτερη αθλητική του αγάπη, για τη νυν ομάδα του φυσικά  αλλά και την ατμόσφαιρα που λάτρεψε στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Σπανούλη.

----Πού γεννήθηκες και πώς πέρασες τα παιδικά σου χρόνια;

«Γεννήθηκα στο Παρίσι και τα παιδικά μου χρόνια ήταν δύσκολα γιατί ζούσαμε σε ένα «γκέτο» στη πόλη Σερμπόν. Οι γονείς μου δούλευαν καθαρίζοντας σπίτια και μαγαζιά. Ήμασταν πολυμελή οικογένεια,  είμαστε 9 αδέλφια και εγώ είμαι ο τέταρτος στην σειρά. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Αγκόλα».

------Σε ποια ηλικία ξεκίνησες το μπάσκετ και σε ποιος σε προέτρεψε;

«Από δύο χρονών, όταν άρχισα να περπατώ. Τρία από τα αδέλφια μου έπαιζαν μπάσκετ, οι δύο μάλιστα ήταν πολύ καλοί. Θυμάμαι να παίζουν μπάσκετ στις 4 τα ξημερώματα, άνοιγα το παράθυρο και τους έβλεπα. Αυτό το γεγονός με σημάδεψε και με ώθησε να παίξω κι εγώ μπάσκετ».

----Πάντα ονειρευόσουν να γίνεις μπασκετμπολίστας ή ήθελες να γίνεις κάτι άλλο όταν ήσουν μικρός;

«Επειδή από πολύ μικρός ήμουν γρήγορος και αλτικός δοκίμασα να παίξω και ποδόσφαιρο, μου άρεσε η θέση του σέντερ φορ. Η πρώτη μου θέση ήταν πάντως εκείνη του τερματοφύλακα γιατί είχα καλά αντανακλαστικά. Όταν πέρασα μέσα, οι αντίπαλοι περνούσαν τη μπάλα εύκολα κάτω από τα πόδια μου γιατί η άμυνα που έκανα ήταν μπασκετική (σ.σ. γελάει). Στη πόλη που μεγάλωσα όλοι έπαιζαν μπάσκετ και εγώ ήθελα να είμαι ο πρώτος που θα παίξει ποδόσφαιρο. Την συνέχεια την ξέρετε. δεν χρειάζεται να σας την πω».

-- Πριν έρθεις εδώ, από πού άντλησες πληροφορίες για το Περιστέρι;

«Καταρχάς ήξερα ποιος είναι ο προπονητής του. Κατόπιν όταν ξεκινήσαμε συζητήσεις, διαπίστωσα γρήγορα ότι είχαμε το ίδιο όνειρο για το μέλλον του συλλόγου και το πώς θα είναι καλή η ομάδα μέσα στη διάρκεια της χρονιάς».

 -----Είσαι μόνος ή έχεις οικογένεια;

«Είμαι με την κοπέλα μου, όμως είμαι ελεύθερος ακόμη, δηλαδή δεν έχω κάνει γάμο».

---- Στο ποδόσφαιρο ποια ομάδα υποστηρίζεις;

«Την Παρί Σεν Ζερμέν. Εδώ στην Ελλάδα θα είμαι με τον Ατρόμητο, θα έρθω να τον δω κάποια στιγμή γιατί σας είπα μου αρέσει και το ποδόσφαιρο».

---- Ποια είναι τα χόμπι σου;

«Τα video games και καλές ταινίες στον σινεμά. Μου αρέσει επίσης η μαγειρική γιατί μένω πολλές ώρες στο σπίτι. Είμαι λάτρης της αφρικάνικης κουζίνας και μου αρέσουν τα καφτερά αλλά τα δοκιμάζω όλα».

---- Τον Βασίλη Σπανούλη τον γνώριζες ως αθλητή;

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια είχα κάνει focus αποκλειστικά στο ΝΒΑ, δεν παρακολουθούσα δηλαδή την Ευρωλίγκα. Όταν ξεκίνησα να το κάνω για να μάθω το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού, έβλεπα τους καλούς πόιντ γκαρντ  για να πάρω από εκείνους στοιχεία. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σπανούλης, παρακολούθησα πολλά βίντεο του στο YouTube κι έτσι έμαθα ότι είναι ένας legend της Ευρώπης που στην Ελλάδα αγαπήθηκε σαν θεός».

---- Για τον προπονητή Σπανούλη ποιες είναι οι εντυπώσεις σου μέχρι στιγμής;

«Μας ωθεί όλους πέρα από τη «ζώνη άνεσης» για να μην επαναπαυόμαστε, μας μιλάει συνέχεια, έχει δημιουργήσει ένα οικογενειακό κλίμα και προσπαθεί να μας βελτιώνει  κάθε μέρακαι να μας κάνει καλύτερους από ότι ήμασταν χθες».

----- Η ομάδα είναι νέα σε όλα τα επίπεδα, θέλει πίστωση χρόνου;

«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να είσαι έτοιμος σε ένα ή δύο μήνες. Είμαστε μια καινούργια ομάδα, με παίκτες που έχουν διαφορετική φιλοσοφία και όλο το team θέλει και προσπαθεί να μας περάσει την κοινή φιλοσοφία. Όλα ωστόσο πηγαίνουν προς εκεί που θέλουμε».

---- Είχες έρθει ξανά στην Ελλάδα;

«Όχι είναι η πρώτη μου φορά».

 -Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς κι επειδή δουλεύουμε πολύ σκληρά, προτιμώ να ξεκουραστώ και να εξοικειωθώ με την ομάδα. Φυσικά η επίσκεψη μου στην Ακρόπολη θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω».

--- Ποια είναι η σχέση σου με τη θρησκεία; 

«Πάρα πολύ καλή. Πιστεύω στο Θεό».

-----Ποιον μπασκετμπολίστα αγαπούσες στην εφηβική σου ηλικία και ποιον τώρα;

«Μικρός θαύμαζα τον Κόμπι Μπράιαν, τον Τζόρνταν, τον Αϊβερσον, τώρα έχω ακόμη τον Κόμπι αλλά και τον Λίλαρντ των Μπλέιζερς».

----- Πώς θα χαρακτήριζες το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Από τα παιχνίδια με ελληνικές ομάδες στην περίοδο της προετοιμασίας, είδα ένα υψηλό επίπεδο που έχει πολύ δύναμη».

----Είσαι ικανοποιημένος από τη  καριέρα σου μέχρι τώρα;

«Είμαι χαρούμενος, έχω παίξει και στην Εθνική Γαλλίας αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος, πιστεύω σε μια καλύτερη συνέχεια. Είμαι πάντως ευλογημένος γιατί κάνω κάτι που αγαπάω πάρα πολύ».

----- Οι φίλαθλοι του Περιστέρι τι μπορούν να περιμένουν από εσένα μέσα στο παρκέ;

«Ενδεχομένως να περιμένουν κάτι το θεαματικό, αλλά το πιο σημαντικό είναι να κερδίζει η ομάδα. Σίγουρα θα δίνω το 100%».

---- Μπορεί το Περιστέρι να μπει ανάμεσα στο δίπολο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός;

«Αν μας υποτιμήσουν γιατί όχι; Πιστεύω ότι μπορούμε κανείς δεν είναι άτρωτος».

------ Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους οπαδούς του ΓΣΠ;

«Καταρχάς αγάπησα την ατμόσφαιρα στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ήταν στιγμές που δεν άκουγε ο ένας τον άλλον από το θόρυβο που έκαναν οι οπαδοί μας. Περιμένουμε ωστόσο περισσότερο κόσμο και αυτό θέλω να τους πω: «Ελάτε να μας υποστηρίξετε γιατί σας χρειαζόμαστε».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1997, έχει ύψος 1.88. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Λεβαλουά, όπου αγωνίστηκε για μια χρονιά (2017-2018), στη συνέχεια μετακόμισε για δυο χρόνια στην Παρί (2018-2020). Την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 φόρεσε τη φανέλα της Ροάν με την οποία σε 32 παιχνίδια, είχε 14.69 πόντους σε 30.3 λεπτά συμμετοχής.

Πέρσι (2021-2022) έκανε μια εξαιρετική σεζόν με την Μανρέσα, με την οποία έφτασε ως τον τελικό του Basketball Champions League, έχοντας σημαντικό ρόλο υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνεθ, μετρώντας 10.7 πόντους κατά μέσο όρο στην Ισπανική Λίγκα (Liga Endesa) ενώ στο BCL είχε 11.7 πόντους σε 19.9 λεπτά συμμετοχής”. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Γαλλίας στα «παράθυρα» των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2022 18:50
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Με Πανιώνιο στο Κύπελλο άνδρες και γυναίκες »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας