Τελευταία ενημέρωση 09:21, 16 Ιουλ 2024

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Θα ζητήσουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των εταίρων μας για την Τουρκία»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Δεν μπορεί να απειλείται ένα κράτος-μέλος, μια σύμμαχος χώρα και να μην υπάρχει ομόθυμη στήριξη όλων των εταίρων. Όπως προανήγγειλε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα θέσουμε το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και θα ζητήσουμε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από όλες τις χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Γερμανίας για την τουρκική προκλητικότητα. «Περιμένουμε από τη γερμανική κυβέρνηση να πάρει τη σωστή θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1, που είχαν έρθει στην Ελλάδα επί υπουργίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη όπως υπενθύμισε, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι θα τα στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία, αφού παραλάβουμε τα νεότερα γερμανικά Marder. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει στην Ουκρανία οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, το οποίο της είναι απαραίτητο και εγγυάται την ασφάλεια των δικών της συνόρων», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καταστήσει σαφή την αύξηση της επιθετικής τουρκικής ρητορικής μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη και ιδίως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αναφορικά με το ότι η Τουρκία ζητά να μη συμμετέχουν τρίτοι στον ελληνοτουρκικό διάλογο, σχολίασε ότι «δεν μπορεί να δεχθεί ότι στο τραπέζι έχουμε πίσω μας την Ευρώπη και την ελληνο-αμερικανική συνεργασία που βαθαίνει».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην πίεση για αυξημένες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και το Αιγαίο, που έχει θέσει σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις για απόκρουση οποιασδήποτε νέας προσπάθειας εργαλειοποίησης μεταναστών. «Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, επιδεικνύουμε ψυχραιμία, κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους εταίρους μας, αλλά χωρίς να ανεβάζουμε το κλίμα έντασης. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος για το αν η Ελλάδα θα έχει δίπλα της συμμάχους σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι η Ελλάδα δημιουργεί συμμαχίες που θα δράσουν αποτρεπτικά, ωστόσο οι Έλληνες είναι εκείνοι που θα πολεμήσουν για τη χώρα τους. Έφερε δε ως παράδειγμα ηρωισμού  τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, που αποβίωσε πριν λίγες μέρες.

Τέλος, αναφορικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι η       κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει ένα «τεράστιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας» και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει πόρους για την ανακούφιση όσων πλήττονται με βάση τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες.  

 Δείτε εδώ και εδώ τα σχετικά tweet

Ακούστε εδώ το ηχητικό 

 

Hatzi
SmartCity

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio

Δημοφιλέστερα

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας