Τελευταία ενημέρωση 20:34, 14 Ιουν 2021

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελληνική Προεδρία ήταν η πρώτη στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θεσμικές παρακαταθήκες και ψηφιακές επιτυχίες αφήνει πίσω της η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο τιμόνι της οποίας ήταν τους τελευταίους έξι μήνες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Οργανισμού. 

Τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας παρουσίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβης της Προεδρίας στη Γερμανία. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών προβλήθηκε βίντεο απολογισμού με τα μεγάλα γεγονότα της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας με τίτλο: "6 Months in 6 Minutes". 

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού απαρίθμησε τις ποικίλες πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποίησε η εξάμηνη Ελληνική Προεδρία, καθώς και τις θεσμικές παρακαταθήκες της- δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη «Διακήρυξη των Αθηνών» και την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Μελέτη της Ιστορίας- αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό χαρακτήρα της Ελληνικής Προεδρίας. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Ελληνική Προεδρία ήταν η πρώτη πλήρως Ψηφιακή Προεδρία (e - chairmanship) στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι συναντήσεις, τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της Ελληνικής Προεδρίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Αυτό εξασφάλισε, κατ’ αρχάς, την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του Οργανισμού, στέλνοντας σε όλη την Ευρώπη το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να επαγρυπνά για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, όμως, επέτρεψε να έρθει το Συμβούλιο πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν έτσι ότι «δουλεύουμε από κοινού για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών τους», όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον «ψηφιακό απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  • 77 τηλεδιασκέψεις και ψηφιακές συναντήσεις, οι οποίες κάλυψαν περίπου 6.000 λεπτά ψηφιακής επικοινωνίας, εκ των οποίων:
  • 4 Υπουργικές Σύνοδοι (ψηφιακές)
  • 26 ψηφιακά διεθνή σεμινάρια και εκδηλώσεις, επικεντρωμένα σε θέματα προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας (Νέοι, ισότητα των φύλων, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, Ρομά).
  • 16 τηλεδιασκέψεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με Υπουργούς ή Υφυπουργούς των κρατών μελών για να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
  • 10 ψηφιακές συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς "In discussion with ..."
  • 4 Τηλεδιασκέψεις και Ανταλλαγές απόψεωνμε τη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
  • 11 Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού πολιτιστικού γεγονότος της Ελληνικής Προεδρίας (8.7.2020).
  • 4 Κοινές Τριμερείς Δηλώσεις με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • 1 Τρίλογος με τη Γενική Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία 
  • 1 Τηλεδιάσκεψη με το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Δείτε εδώ το βίντεο "6 Months in 6 Minutes":

https://www.youtube.com/watch?v=i9o5wY-sY90

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2020 18:20
Μπακαράς
Hatzi
Asfaleies Kalogeras
Leventis kreopoleio
neo frontistiria
ACS Περιστερίου

Δημοφιλέστερα

Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας