Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ.Βαρβιτσιώτης: «Η Βουλή να πει ένα βροντερό ναι»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο (26.08.2020).

“Αυτό που περιμένει και η Ευρώπη και η Άγκυρα να ακούσει σήμερα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα βροντερό «ναι» σε αυτή τη Συμφωνία. Ένα βροντερό «ναι» στο Διεθνές Δίκαιο. Ένα βροντερό «ναι» στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και πρόσθεσε ότι η ελληνική Βουλή σήμερα δε θα έπρεπε να εκπέμπει μία εικόνα γκρίνιας και μεμψιμοιρίας, αλλά ότι στεκόμαστε στους άξονες, που υποστηρίζουμε για χρόνια και βέβαια υπηρετούν το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι δίνει την εντύπωση ότι το μέτωπο της εθνικής στρατηγικής έχει διαρραγεί, καθώς και ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στη Συμφωνία με την Αίγυπτο δείχνει έλλειμμα βάθους στην αντιπολιτευτική του στρατηγική. «Και είναι κακό να μεταφέρετε το εσωτερικό κομματικό σας δίλημμα μπροστά στα εθνικά ζητήματα», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον τουρκικό τύπο το τελευταίο διάστημα με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του κ. Τσίπρα, το οποίο έδωσε στην τουρκική πλευρά επιχειρήματα, αλλά και το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν είναι ενωμένοι. «Εξυπηρετούμε κανένα εθνικό συμφέρον με αυτή τη στάση; Θεωρώ πως όχι», επισήμανε.

Ως προς το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε συμπαρασταθεί στην Κύπρο, όταν εκείνη ζητούσε κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της και υπογράμμισε ότι «σήμερα ζητάμε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Σήμερα ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πλέγμα κυρώσεων ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές. Και έχουμε προκαλέσει και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τέλος Σεπτεμβρίου, στο οποίο μοναδικό θέμα θα είναι η συζήτηση για το μέλλον με την Τουρκία».

Σε σχέση με τις δύο συμφωνίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αποδεικνύουν διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, που δρα βάσει κανόνων δικαίου και όχι κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η Σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED7) τον Σεπτέμβριο στην Κορσική, την οποία προετοίμασε η χώρα μας. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, η κινητικότητα αυτή επιβεβαιώνει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική κάθε άλλο παρά αδρανής είναι, αφού η Ελλάδα δημιουργεί διαρκώς συμμαχίες.

Δείτε εδώ το σχετικό video

Δείτε εδώ το σχετικό tweet

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Αύγουστος 2020 12:40