Τελευταία ενημέρωση 18:04, 23 Απρ 2024

Η ιστορία προέλευσης του «Ηλίας Βεργίνης»

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Επί σειρά ετών ο σύλλογος στίβου «Ηλίας Βεργίνης» κάνει σπουδαίο έργο στο Περιστέρι. Από ποιόν πήρε όμως το όνομα του;


Οι Α΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1930 διεξήχθησαν στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο από 5 ως 12 Οκτωβρίου 1930. Συμμετείχαν σε αυτούς πέντε βαλκανικά κράτη: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τουρκία. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ελλάδα με 151 βαθμούς και 15 νίκες στα 22 αγωνίσματα. Σε αυτούς τους αγώνες έλαβε μέρος ο Ηλίας Βεργίνης ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στη Σφαιροβολία με 14 μέτρα και 34 εκατοστά.

Η Α΄ Βαλκανιάδα αποδείχθηκε πολύ πετυχημένη αθλητική διοργάνωση, ίσως η πιο επιτυχημένη μετά το 1922. Και τις τρεις ημέρες το Στάδιο ήταν κατάμεστο και σε όλα τα αγωνίσματα επιτεύχθηκαν πολύ καλές επιδόσεις και νέα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, επί 22 αγωνισμάτων επιτεύχθηκαν 21 βαλκανικά ρεκόρ: 15 από Έλληνες, 3 από Βούλγαρους, 2 από Γιουγκοσλάβους και 1 από Ρουμάνους αθλητές. Δηλαδή καταρρίφθηκαν όλα τα βαλκανικά ρεκόρ πλην του μαραθωνίου. Επίσης, καταρρίφθηκαν 24 εθνικά ρεκόρ: 11 πανελλήνια, 6 γιουγκοσλαβικά, 5 βουλγαρικά και 2 τουρκικά. Σε κάθε αγώνισμα μετείχαν δύο αθλητές από κάθε χώρα και μία ομάδα σκυταλοδρομίας. Βαθμολογήθηκαν οι πέντε πρώτοι με 5-4-3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα, έπειτα από συνμφωνία των πέντε χωρών και στη γενική βαθμολογία πρώτευσε η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Οι αγώνες ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, με τη διεξαγωγή κάποιων αγωνισμάτων. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία. Στις 6 και 7 Οκτωβρίου έγινε η δισκοβολία και η σφυροβολία αντίστοιχα στο γυμναστήριο του Πανελληνίου και οι αγώνες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν το επόμενο Σαββατοκύριακο 11-12 Οκτωβρίου. Την τελευταία ημέρα τις απονομές έκανε ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου. Στην πολυνίκη και πρωταθλήτρια Ελλάδα απονεμήθηκε βαρύτιμο έπαθλο που είχε αθλοθετήσει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ κύπελλα αναμνηστικά δόθηκαν σε όλες τις χώρες.

Ο Ηλίας Βεργίνης με καταγωγή από τη Λευκάδα γεννήθηκε το 1908 και πέθανε το 1973.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: O Θέρσιππος πολύ καλή παρουσία στα Θώδεια »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας