Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ξέρετε ότι είναι περιστεριώτης αυτός ο σπουδαίος τραγουδιστής;

Κατηγορία Θέματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη σχέση του με το Περιστέρι (μεγάλωσε στην οδό Δελφών) το γνωρίζαμε. Το ίδιο για τον Γιάννη Πουλόπουλο γέννημα θρέμμα του Άγιου Ιερόθεου. Όμως για ένα σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή και συνθέτης που έχει πει «αθάνατα» τραγούδια δεν το ξέραμε, ίσως να μην το ξέρετε ούτε κι εσείς.

Και όμως πριν από 85 χρόνια σε μια γειτονιά του Περιστερίου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος Αντώνης Ρεπάνης.

Τι να πει κανείς για το τεράστιο έργο του Αντώνη Ρεπάνη. Έχει συνθέσει και εκτελέσει πρώτη φορά πάμπολλα τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστα: Η διπρόσωπη, Φίλες που τα πίνεις μόνος,   Αγάπη μου επικίνδυνη, Γιατί κοντά μου κάθεσαι ακόμα, Δυο γυναίκες, δυο αγάπες, Παλιατζής, Χτες το βράδυ στην ταβέρνα, Πού να γυρνάς, Μα τι λέω, Θυσιάστηκα, Είσαι το κάτι άλλο (συνθέτης), Δυο γυναίκες, δυο αγάπες, Έχω μια μεγάλη αγάπη, Μόνο εσύ με κράτησες, Πάνε οι ελπίδες μου, Σήκω κοπέλα μου, (πρώτη εκτέλεση), όπως και Αγάπη μου επικίνδυνη, Ανεβαίνω σκαλοπάτια, Γιατί γλυκιά μου κλαις, Στο σταυροδρόμι, Είναι η σκέψη μου η τρελή (ερμηνευτής).

Η σύζυγός του Μαρία μίλησε παλαιότερα σε καθημερινή εφημερίδα και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του εαυτού του. «Από παιδάκι ο Αντώνης ασχολήθηκε με τη μουσική σκαλίζοντας την κιθάρα του αδελφού του του Δημήτρη, που τότε κι εκείνος ασχολιόταν με το τραγούδι, αλλά τα παράτησε στη συνέχεια. Ο Δημήτρης έφερνε στο σπίτι τους τον Γρηγόρη Μπιθικώτση για να κάνουν πρόβες κι όταν έφευγαν, ο μικρός Αντώνης έπαιρνε την κιθάρα και προσπαθούσε να παίξει τα τραγούδια που λίγο πριν είχε ακούσει... Θα ήταν επτά χρόνων, όταν άρχισε να καλλιεργεί τη φωνή του και μάλιστα μέσω της βυζαντινής μουσικής. Πήγαινε στη εκκλησία της γειτονιάς του και ανέβαινε στο ψαλτήρι. Σε ηλικία 17-18 χρόνων, πριν πάει φαντάρος, ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικού παίζοντας κιθάρα, αλλά και τραγουδώντας στο κέντρο Σφεντόνα, στο Περιστέρι.» εξήγησε και συνέχισε: «Το παίξιμό του στην κιθάρα άρεσε σε πολλούς καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα να του ζητούν επίμονα να τους παίζει μουσική όταν βρίσκονταν στην πίστα. Για παράδειγμα, όταν κάποτε εμφανιζόταν στο ίδιο κέντρο με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη, έπαιζε κιθάρα όλο το βράδυ και για τους τρεις αλλά και για τον εαυτό του στο δικό του τραγουδιστικό πρόγραμμα. Κουρασμένος από το πολύ παίξιμο, πήγαινε να κατεβεί από την πίστα και ο Παπαϊωάννου του έλεγε "σε εμένα τον πατέρα σου δεν θα παίξεις;". Τι να κάνει ο Αντώνης-τότε ήταν στα πρώτα χρόνια της καριέρας του-, δεν τους χάλαγε χατίρι, αλλά το πρωί, όταν πήγαινε σπίτι του, τον πονούσαν τόσο τα δάχτυλά του που τους έβαζε οινόπνευμα».

Απολαύστε τον Αντώνη Ρεπάνη στο τραγούδι «Η διπρόσωπη» που συνέθεσε το 1972 σε στίχους της  Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2018 21:45