Τελευταία ενημέρωση 20:11, 19 Απρ 2024

O θάνατος του Τσιμάγκα και ο τελικός του αίσχους!

Κατηγορία ΠΑΕ Ατρόμητος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

30 Απριλίου 1995: Στο γήπεδο της Ελευσίνας χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανελευσινιακό ο Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου Μουκάντι Τσιμάγκα.

30 Απριλίου 2011: Ο Ατρόμητος παίρνει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό του Κυπέλλου Ελλαδας με αντίπαλο την ΑΕΚ. Και αν ο περσινός τελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο Βόλο αποκαλείται ο τελικός της ντροπής, εκείνος της 30ης Απριλίου 2011 ήταν ο τελικός του αίσχους επειδή πολύ εύκολα ξεχνάμε στο τόπο μας.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της θλιβερής επετείου με τον Τσιμάγκα η  30η Απριλίου αποτελεί την πιο μαύρη μέρα στη ιστορία του Ατρομήτου γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρη τη φίλαθλη Ελλάδα και έκανε το γύρο του κόσμου.

Αντιγράφουμε από το βιβλίο «Φτερούγισμα στη Δόξα» του Παύλου Κατώνη: «Εκείνο το απόγευμα ο Ατρόμητος αγωνιζόταν στην Ελευσίνα για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Σε μια ανύποπτη φάση, ο επιθετικός από το Ζαϊρ σωριάστηκε στο έδαφος και δεν σηκώθηκε ποτέ. Έφυγε για το μακρινό ταξίδι, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά που δεν είχαν καταλάβει το κακό που τους είχε συμβεί. Όλα ξεκίνησαν από μια διεκδίκηση της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ανάμεσα στον Τσιμάνγκα και τον Στέλιο Βογιατζή. Για «κακιά στιγμή» έγραψαν οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής... Ο αγκώνας του Βογιατζή βρέθηκε στο λαιμό του Τσιμάνγκα και του προκάλεσε βλάβη στην καρωτίδα. Ο Τσιμάνγκα σηκώθηκε και περπάτησε λίγα μέτρα με όλη τη δύναμη της ψυχής του, αλλά δεν άντεξε. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει ο διαιτητής τι είχε συμβεί. Ο γιατρός της Ελευσίνας και όλοι οι άνθρωποι του πάγκου έπεσαν αμέσως πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Πιο δίπλα οι παίκτες των δύο ομάδων τραβούσαν τα μαλλιά τους. Διαισθάνονταν ότι κάτι πολύ κακό είχε συμβεί.

Με ένα κλειδί οι γιατροί επιχείρησαν να επαναφέρουν τη γλώσσα του Τσιμάνγκα, που είχε γυρίσει, πίσω στη θέση της, αλλά ο Τσιμάνγκα δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή, πάνω στο χλοοτάπητα του γηπέδου, για να εξοικονομηθεί χρόνος, δεδομένου ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο έφτασε με αρκετή καθυστέρηση, αλλά ήταν αργά. Οι παλμοί του Τσιμάγκα είχαν πέσει στο μηδέν και μέχρι τη διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή. Θάνατος από ανακοπή.

Πολλοί υποστήριξαν πως αν το ασθενοφόρο είχε φτάσει νωρίτερα, ο Τσιμάνγκα ίσως και και να μην είχε αυτή την κατάληξη. Το πρόσωπο, ο ποδοσφαιριστής που «κατηγορήθηκε», ήταν ο Στέλιος Βογιατζής. Επειδή η μοίρα το θέλησε να ήταν αυτός πρωταγωνιστής στη «μοιραία φάση». Ο Βογιατζής μπήκε στα αποδυτήρια κλαίγοντας, όπως και όλοι οι παίκτες των δύο ομάδων. «Τον έφαγες», του είπε μέσα στον πανικό του ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος που ήταν ο γενικός αρχηγός του Ατρόμητου, αλλά κατάλαβε γρήγορα το λάθος του. «Συγγνώμη, Στέλιο, δεν ήξερα τι έλεγα, επανόρθωσε λiγo αργότερα και ο Βογιατζής δέχτηκε τη συγγνώμη του. 

Δύο μέρες μετά έγινε η κηδεία του Τσιμάνγκα, στο δημοτικό κοιμητήριο Περιστερίου, με την παρουσία αρκετού κόσμου, στην πλειοψηφία τους φίλοι του Ατρομήτου που έσπευσαν να πουν το τελευταίο αντίο στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Το σύνθημα «Τσιμάγκα ζεις», δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ από την προηγούμενη μέρα είχε ξεκινήσει ένας μαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δίνονταν ως βοήθημα στην οικογένεια του Αφρικανού ποδοσφαιριστή.

Ο τελικός του αίσχους με την ΑΕΚ είναι ένα θλιβερό αθλητικό γεγονός και είναι ευτύχημα που δεν θρηνούσαμε θύματα. Χιλιάδες φίλαθλοι της ΑΕΚ παρακολούθησαν τον αγώνα μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, επιτέθηκαν στους φιλάθλους του Ατρόμητου αναίτια και επέβαλαν τον νόμο της ζούγκλας σε ένα τελικό που δεν τελείωσε ποτέ. Ο διαιτητής Τάσος Κάκος σφύριξε ουσιαστικά τη λήξη του τελικού μέσα στα αποδυτήρια καθώς οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν μπει μέσα στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός κυπέλλου που κατακτήθηκε με το πρώτο γκολ οφσάιντ και το κλίμα τρομοκρατίας να είναι ορατό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Απρίλιος 2018 10:28
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κάναντι:«Πάνω απ' όλα πολύ περήφανος»! »
Hatzi

Προγνωστικά Στοιχήματος Δωρεάν | FreeTips247

Leventis kreopoleio
Tsevelekos 250x250

Συνδεθείτε μαζί μας