Online Τιμολόγηση
εύκολα, γρήγορα, έξυπνα

Online Τιμολόγηση
εύκολα, γρήγορα, έξυπνα

συγκρίνω, επιλέγω

www.insurancespanos.gr

Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Ποτέ η ΑΣΦΑΛΕΙΑ δεν ήταν τόσο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ!

Συνεργασία με 8 ασφαλιστικές εταιρείες στο Eshop μας, αντικειμενική σύγκριση των ασφαλιστικών πακέτων, ευκολία στον τρόπο πληρωμής.

Για επιλογή σε περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες απευθυνθείτε στο: 210 52 01 100

Εύκολα, γρήγορα, έξυπναμε 3 βήματα

Συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην φόρμα τιμολόγησης, έχετε άμεσα τις καλύψεις και το κόστος από τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες.
Επιλέξτε ασφαλιστική εταιρεία και τυπώστε
εύκολα το συμβόλαιό σας.

Επιλέγω Ασφάλεια

Συμπληρώστε τα απαραίτητα πεδία με τα στοιχεία που σας ζητούνται, επιλέξτε τις καλύψεις που επιθυμείτε και δείτε την ασφάλεια που σας ταιριάζει!

Συγκρίνω Τιμές

Δείτε αναλυτικά τις καλύψεις που σας προσφέρει η κάθε ασφαλιστική εταιρεία, και συγκρίνετε το κόστος της ασφάλισής σας.

Εκτυπώνω Συμβόλαιο

Εφόσον επιλέξετε την ασφάλεια που σας ταιριάζει, ολοκληρώστε την αγορά της συναλλαγή σας και λάβετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο άμεσα στο email σας.

Οδηγός Ασφάλειας από την Insurance Spanos

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις ως και 25% χαμηλότερα από τα κανονικά ασφάλιστρα, όταν ο ασφαλιζόμενος ανήκει σε μία από της παρακάτω κατηγορίες:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, ΔΕΚΟ, Αστικών συγκοινωνιών, Ιερωμένοι, Κληρικοί.
  • Ένστολοι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, Ένοπλων Δυνάμεων, Πυροσβεστικού Σώματος κλπ.
  • Μη ζημίας, όταν δεν έχετε εμπλακεί σε ατύχημα με υπαιτιότητα τα τελευταία 3 έτη.
  • Σε πολυκλαδική ασφάλιση, στην περίπτωση που έχετε συμβόλαιο κατοικίας, περιουσίας ή υγείας στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία.
  • Νέου οχήματος, όταν το όχημα έχει ημερομηνία έκδοσης 1ης άδειας μικρότερη των τριών ετών.
  • Λόγω ηλικιακής ομάδας αν ανήκετε στην κατηγορία 30-40 ετών.
  • Ανέργων.

Έχετε την δυνατότητα γρήγορα, να συγκρίνετε τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών, εύκολα να επιλέξετε την προσφορά που σας ενδιαφέρει και να εκδοθεί το συμβόλαιο σας κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.

Το κόστος ασφάλισης διαμορφώνεται από την εκάστοτε Ασφαλιστική Εταιρεία βάση της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί και τους παράγοντες κινδύνου. Κάποιοι παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

  • Η χρήση οχήματος: Ε.Ι.Χ.,Μηχανή, Φορτηγό, κλπ παίζουν σημαντικό ρόλο επειδή κατά την κρίση της ασφαλιστικής διαφοροποιούν και το κόστος της ζημίας που θα προκαλέσουν εμπλεκόμενα σε ένα πιθανό ατύχημα.Aν υπάρχει και ρυμούλκα στο όχημα επιβαρύνεται το κόστος ασφάλισης
  • Η ηλικία του οδηγού: αν κάποιος είναι μικρότερος των 23 ετών ή κάτοχος διπλώματος λιγότερο από ένα ή δύο έτη ανάλογα την ασφαλιστική εταιρεία, θεωρείται οδηγός υψηλού κινδύνου για την πρόκληση ατυχήματος λόγω μη εμπειρίας, οπότε και το κόστος ασφάλισης είναι υψηλότερο. Το ίδιο υψηλότερο είναι το κόστος για οδηγούς ηλικιακά άνω των 65 σε κάποιες εταιρείες .
  • Διάρκεια ασφάλισης: αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια 3μηνης, 6μηνης και ετήσιας διάρκειας. Στα συμβόλαιο της ετήσιας διάρκειας παρέχουν έκπτωση λόγω μείωσης των εξόδων τους και κατά την διάρκεια του νέου συμβολαίου αλλά και της ανανέωσης.
  • Ιστορικό ζημιών: Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν χαμηλό κόστος ασφάλισης όταν δεν υπάρχει ιστορικό με ατυχήματα υπαιτιότητας και προσφέρουν εκπτώσεις για κάθε χρόνο που παραμένετε ασφαλισμένος συνήθως για διάρκεια 5ετίας.
  • Χαρακτηριστικά: Τα κυβικά του οχήματος, το έτος κατασκευής η ιπποδύναμη, η αξία αν θέλουμε καλύψεις πυρός κλοπής κλπ είναι μερικά στοιχεία που θα αυξήσουν το κόστος. Πολλές Ασφαλιστικές εταιρείες σε οχήματα ειδικής κατηγορίας spor έκδοσης, GT,ΤURBO , δεν τα ασφαλίζουν ή επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα.
  • Η ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος, είναι επίσης σημαντική καθώς προσδιορίζει το μέγεθος των ασφαλίστρων σε πολλές περιπτώσεις προαιρετικών καλύψεων όπως είναι η πυρκαγιά, η κλοπή και η κάλυψη των ιδίων ζημιών.Όσο υψηλότερο είναι το ύψος της απαλλαγής τόσο είναι χαμηλότερο το κόστος ασφάλισης.
  • Η γεωγραφική περιφέρεια στην οποία το όχημα συνήθως κυκλοφορεί: Αν ζείτε σε πόλη ή κέντρο, το ρίσκο θεωρείται μεγαλύτερο γιατί όσο αυξάνεται ο αριθμός των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων, τόσο συχνότερες γίνονται οι ζημιές.
    Οι πόλεις επίσης έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας. Συστήματα όπως συναγερμοί, immobilizer και συσκευές ανίχνευσης και εντοπισμού οχημάτων,βοηθούν στη μείωση των ασφαλίστρων.
  • Το επάγγελμα: Οι ασφαλιστικές βασίζονται σε στατιστικές που δείχνουν την αξιοπιστία των οδηγών. πχ οι δημόσιοι υπάλληλοι, απολαμβάνουν εκπτώσεις έως και 25% απόκάποιες εταιρείες, καθώς θεωρούν ότι ο τρόπος που διάγουν το βίο τους και συνεπώς οδηγούν είναι πιο συντηρητικός και πιο ασφαλής.
  • Οι συνθήκες που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά: Η αύξηση από την πολιτεία των ορίων της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, η αύξηση των αποθεματικών για κάθε ασφαλιστική εταιρεία σύμφωνα με την εναρμόνιση στις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε.και η επιβολή από την πολιτεία ειδικών φόρων, είναι βασικοί παράγοντες αύξησης του κόστους της ασφάλισης.
  • Συγκρίνετε τακτικά: Πριν ανανεώσετε, μπείτε στο insurancespanos.gr και συγκρίνετε εύκολα και γρήγοραόλη την αγορά για να δείτε πόσα χρήματαμπορείτε ναεξοικονομήσετε.
  • Επιλέξτε προσεκτικά τις καλύψεις: Μελετήστε προσεκτικά τις καλύψεις που έχετε στο συμβόλαιό σας. Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετεποιες είναι σημαντικές για εσάς.
    Για παράδειγμα, μία πολύ χρήσιμη κάλυψη είναι η θραύση κρυστάλλων ή η"κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα".
    Επίσης, εάν το όχημά σας είναι καινούριο, πιθανότατα δε χρειάζεστε την κάλυψηοδικής βοήθειας γιατί τις περισσότερες φορές την παρέχει η αντιπροσωπεία για έως και 2 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς.
    Όσον αφορά τα παλαιότερα οχήματα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τις προαιρετικές καλύψεις..
  • Αναπροσαρμόστε την αξία του οχήματός σας :Πάντα να ασφαλίζετε το όχημά σαςστην τρέχουσα τιμή της αγοράς! Καλέστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή ελέγξτετην τρέχουσα αξία του οχήματός σας σε ένα από τα αντίστοιχα sites (πχ autotriti.gr) και στη συνέχεια προσαρμόστε την στην ασφάλειά σας.
  • Αυξήστε την απαλλαγή σας: Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κλίμακεςαπαλλαγής όσον αφορά την κάλυψη πυρός/κλοπής και την κάλυψη μικτής.Μεγαλύτερη απαλλαγή σημαίνει χαμηλότερο ασφάλιστρο!
  • Δείτε αν δικαιούστε έκπτωση: Δείτε εάν εμπίπτετε σε μία τις κατηγορίες που δικαιούνται έκπτωση (δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, άνεργοι). Κάποιεςασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις που φτάνουν έως και25% για συγκεκριμένεςεπαγγελματικέςομάδες.
  • Προτιμήστε μεγαλύτερηδιάρκεια: Συνήθως τα ασφαλιστήρια με ετήσια διάρκεια έχουν 3%-15% πιο χαμηλά τα ασφάλιστρα!
  • Ασφαλίστε το όχημά σας στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία που έχετε και άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια Σε κάποιες εταιρείες, οι ασφαλισμένοι που έχουν πάνω από δύο ή τρία οχήματα ασφαλισμένα στην ίδια εταιρεία δικαιούνται έκπτωση στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αυτοκινήτων τους ή αν έχουν συμβόλαια κατοικίας ήκλάδου υγείας.
  • Ενημερώστε για τυχόν αλλαγές: Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μετακομίσετε σε μια πιο αραιοκατοικημένη περιοχή, ενημερώστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο γιατί,πιθανότατα θα μειωθεί το ασφάλιστρό.
  • Άν έχετε προσθέσει κάποιο επασφάλιστρο πχ νέου οδηγού ή ηλικίας, μη διστάσετε να ενημερώσετε άμεσα καθώς δεν αφαιρείται αυτόματα από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ν.489/76 προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων.

Α. Διοικητικές κυρώσεις

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορία,για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2014 ισχύει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα και προβλέπει υψηλά πρόστιμα. Η ασφάλιση του αυτοκινήτου για την κάλυψη της αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική τόσο για την δική μας ασφάλεια όσο και για των συνανθρώπων μας. Ανεξάρτητα από το αν το όχημα σας κυκλοφορεί ή όχι τα πρόστιμα δεν εξαιρούνται παρά μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τους (διαδικασία ακινησίας).

Η διασταύρωση για την εύρεση των ανασφάλιστων οχημάτων πραγματοποιείται ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ και την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Τα στοιχεία που διασταυρώνονται είναι ο Αριθμός κυκλοφορίας και το ΑΦΜ ιδιοκτήτη. Όσοι ιδιοκτήτες βρεθούν να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα θα ενημερώνονται είτε με email είτε μέσω ταχυδρομείου ότι πρέπει άμεσα να ασφαλίσουν τα οχήματά τους αφού πρώτα εξοφλήσουν το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250€. Σε περίπτωση που ο κάτοχος ανασφάλιστου οχήματος δεν συμμορφωθεί και δεν προχωρήσει στην καταβολή του παραβόλου και στην ασφάλιση του οχήματός του τότε θα ακολουθήσουν οι κυρώσεις σύμφωνες με τα άρθρα 5 παράγραφος 4 και 12 του Π.Δ. 237/1986.
Σε αυτές τις κυρώσεις, εκτός του επιπλέον προστίμου, θα υποστεί αφαίρεση τωνπινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
Εάν δε, ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα τότε οι συνέπειες είναι ακόμα πιο αυστηρές καθώς ο Νόμος προβλέπει αφαίρεση των πινακίδων για 2 χρόνια και αφαίρεσητηςάδειαςκυκλοφορίας.

Β. Ποινικές κυρώσεις

  • Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο
  • Χρηματική ποινή έως €3.000

Στο πλαίσιο της προστασίας και ενημέρωσης του πολίτη, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 01/05/2015, μια καινοτόμος εφαρμογή ηλεκτρονικού ελέγχου από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, να μπαίνει στην πλατφόρμα του Επικουρικού και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του, να επιβεβαιώνει ότι το όχημά του εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων.
Εάν το όχημά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, τότε ο κάτοχος πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών τίας 5, 105 57 Αθήνα, τηλ. 210 33 27 400, fax 210 33 27 426-7, www.epikef.gr, e-email: auxifund@epikef.gr ).
Η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια.
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να επιλέξετε την προαιρετική κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα που παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να αποζημιωθείτε άμεσα από την ασφαλιστική σας.
Προϋποθέσεις για  την αποζημίωση είναι:

  • Η ενεργή κάλυψη στο συμβόλαιό σας.
  • Η καταγραφή του συμβάντος από Αστυνομική αρχή.
  • Η πιστοποίηση της αποκλειστικής ευθύνης του ανασφάλιστου οχήματος  από δημόσια έγγραφα (αντίγραφα δελτίων συμβάντος Αστυνομικής Αρχής, ποινική δικογραφία).
  • Η πιστοποίηση της μη ασφάλισης του υπαίτιου οχήματος από δημόσια έγγραφα (αντίγραφα δελτίων συμβάντος Αστυνομικής Αρχής, ποινική δικογραφία).
  • Η διαφύλαξη των κατά τον νόμο δικαιωμάτων του ασφαλισμένου εναντίων του υπεύθυνου τρίτου για την αποκατάσταση και επανείσπραξη της ζημιάς.
  • Η κλήση της Φροντίδας Ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να κάνετε την αρνητική δήλωση και εάν χρειαστεί να ρυμουλκήσει το όχημά μας.

Στην περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, θα πρέπει άμεσα:

  • Να σημειώσετε τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορέσετε, την μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του.
  • Να προσπαθήσετε να βρείτε μάρτυρες του συμβάντος και να τους ζητήσετε τα στοιχεία τους.
  • Να καλέσετε την Φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί.
  • Να καλέσετε την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλετε μήνυση για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος (η μήνυση στοιχίζει 150€).
  • Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχθεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σας κινεί τις διαδικασίες ώστε να αποζημιωθείτε κάνοντας χρήση της κάλυψης ζημιάς από ανασφάλιστο.
  • Σε περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχθεί την ευθύνη του, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε είτε δικό σας δικηγόρο, είτε την υπηρεσία νομικής προστασίας που παρέχουν προαιρετικά οι ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον την έχετε επιλέξει κατά την ασφάλιση του οχήματός σας. Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να καλείτε την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν!
    Το αντίγραφο καταγραφής της Τροχαίας είναι το μόνο έγγραφο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σας.

Τι είναι το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός);

Ο θεσμός του Φιλικού Διακανονισμού ξεκίνησε το 2000, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναίτιων πελατών τους συμφώνησαν να τους αποζημιώνουν μέσω αυτής της ειδικής συμφωνίας.

Ο Φιλικός Διακανονισμός ή αλλιώς το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής είναι συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων. Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων. Με το Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει ή στο βαθμό που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία.

Με το Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει ή στο βαθμό που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία. Διευκρινίζεται ότι αυτή η Συμφωνία μεταξύ των εταιριών δεσμεύει αυτές και μόνον αυτές, πως εάν ο αναίτιος πελάτης δεν συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της σύμβασης, δικαιούται να διεκδικήσει την αποζημίωσή του από την Εταιρεία του υπαίτιου, κατά τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο (κατά το κοινό δηλαδή δίκαιο).

Τι επιτυγχάνεται με το Φιλικό Διακανονισμό;

  • Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών του διακανονισμού.
  • Συντόμευση του χρόνου καταβολής της δικαιούμενης αποζημίωσης.
  • Καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών οι οποίοι αποκτούν ιδία αντίληψη για την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών από την εταιρεία τους.
  • Μείωση των δικηγορικών παρεμβάσεων και των προσφυγών στα δικαστήρια.
  • Μείωση των διενέξεων μεταξύ πελατών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Πότε εφαρμόζεται το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός);
Ενεργοποιείται μόνο σε ατυχήματα εντός Ελλάδος και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Η αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν υπερβαίνει τα 6.500 € ανά ατύχημα.
  • Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες δεν υπερβαίνει τα 12.000 € για κάθε ζημιωθέν πρόσωπο.
  • Η αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα 30.000 € συνολικά ανα συμβάν.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος με σύγκρουση περισσοτέρων των δύο οχημάτων, το εκάστοτε ισχύον όριο των υλικών ζημιών εφαρμόζεται ανά όχημα.
  • Δεν μπορούν να αποζημιωθούν ατυχήματα άνευ επαφής.
  • Για την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού ισχύουν μόνο δύο ποσοστά ευθύνης των οδηγών: 100% και 50%.
  • Ατύχημα που προκλήθηκε από φορτίο ή από διαρροή υγρών ή υγραερίων κάθε φύσεως που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του εμπλεκόμενου οχήματος ή από εξάρτημα που αποσπάστηκε από εμπλεκόμενο όχημα, ακόμη και εάν δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων οχημάτων, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας Φιλικού Διακανονισμού.

Για όλα τα τροχαία ατυχήματα που δεν έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η εταιρεία του υπαίτιου οδηγού αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή της αποζημίωσης.

Τι Υλικές Ζημιές καλύπτει ο Φιλικός Διακανονισμός;

  • Το κόστος επισκευής ή την αποζημίωση λόγω ολικής καταστροφής του οχήματος συμπεριλαμβανομένων και των φόρων.
  • Το κόστος αντικατάστασης κράνους , βαλίτσας δίκυκλου και του εξωτερικού καλύμματος του οχήματος (κουκούλα).
  • Το κόστος μεταφοράς του οχήματος Οι καλυπτόμενες υλικές ζημιές δεν πρέπει ναυπερβαίνουν το όριο των 6.500 € της συμφωνίας.

Τι Σωματικές Βλάβες καλύπτει ο Φιλικός Διακανονισμός ;

  • Αμοιβές ιατρών, νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έξοδα μεταφοράς ζημιωθέντος.
  • Απώλεια εισοδήματος
  • Ηθική βλάβη

Το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται σύμφωνα με την ιατρική πραγματογνωμοσύνη ή τη βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο ή από φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Οι καλυπτόμενες σωματικές βλάβες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 12.000 € της συμφωνίας.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης εντύπου φιλικής δήλωσης μεταξύ των εμπλεκομένων οδηγών, ο αναίτιος οδηγός υποβάλλει αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία, η οποία στέλνει σχετική ερώτηση στην εταιρεία του υπαίτιου οδηγού για το αν αποδέχεται να ενταχθεί η ζημιά στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής.

Η αναμονή της απάντησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες. Πριν από τη λήψη θετικής απάντησης καθώς και πριν από τη εκπνοή της 10ήμερης προθεσμίας, εφόσον δεν έχει πάρει απάντηση, η εταιρεία του αναίτιου οδηγού δεν μπορεί να αποζημιώσει.

Πληροφορίες σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν σήμερα στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικό Διακανονισμό), καθώς και το κείμενο της Συμφωνίας, μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Ε.Ε., στην ειδική θέση “Φιλικός Διακανονισμός”. Σε κάθε περίπτωση η ασφαλιστική σας εταιρεία - μέλος του ΣΑΠ - μπορεί να σας απαντήσει σε κάθε σχετική απορία σας.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού είναι:

  1. AIG EUROPE LIMITED
  2. ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
  3. ERGO Α.Α.Ε. Ζ.
  4. EUROLIFE ERB ΑΕΓΑ
  5. EURO INSURANCE LTD
  6. GENERALI HELLAS A.A.E.
  7. GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞE.A.E.
  8. HD INSURANCE LTD
  9. INTERAMERICAN E.E.A.Z. A.E.
  10. INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
  11. INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.
  12. PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.
  13. PRIME INSURANCE LTD
  14. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
  15. ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
  16. ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
  17. ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.
  18. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΛΟΣ)
  19. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α. -ΜΙΝΕΤTΑ
  20. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
  21. ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.
  22. Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
  23. ΝP INSURANCE – ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ
  24. ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
  25. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
  26. ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
  27. QBROKERS

Η καταβολή αποζημίωσης για κάθε είδους ζημία, προϋποθέτει υποβολή αίτησης αποζημίωσης συνοδευόμενη από τη συγκέντρωση συγκεκριμένων δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση υλικών ζημιών, απαιτούνται συνήθως τα ακόλουθα:

  • Αντίγραφο του Δελτίου Συμβάντων, αν έχει επιληφθεί αστυνομική αρχή,
  • Δήλωση ατυχήματος ή έντυπο φιλικής δήλωσης.
  • Πραγματογνωμοσύνη, η οποία συνήθως διενεργείται από πραγματογνώμονα που ορίζει η ίδια η εταιρεία (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δηλώνετε έγκαιρα τόσο στην εταιρεία σας όσο και στην εταιρεία του υπαίτιου οδηγού, την επέλευση του ατυχήματος και να αναμένετε τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης πριν προχωρήσετε στην επιδιόρθωση της ζημίας)
  • Εξουσιοδοτήσεις / Νομιμοποιήσεις, όπου είναι απαραίτητες (εφόσον δεν εισπράττετε οι ίδιοι την αποζημίωση)
  • Τιμολόγια επισκευής και άλλου είδους δικαιολογητικά.

Προσοχή! Δε θα πρέπει να προχωράτε σε επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημίας, πριν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τον ασφαλιστή σας ή χωρίς τη συγκατάθεσή του. Η καταβολή αποζημίωσης από αστική ευθύνη στον ασφαλισμένο ή τον ζημιωθέντα τρίτο ή η επιστροφή σε αυτούς οφειλόμενου ποσού που υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, γίνεται με την έκδοση δίγραμμης επιταγής σε διαταγή του ή με την κατάθεση σε τηρούμενο από αυτόν, τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που η αποζημίωση θα καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του τρίτου οδηγού, είναι σκόπιμο να ειδοποιήσετε εγκαίρως και την ασφαλιστική εταιρεία αυτού, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημία και να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων σας.

Smart Responsive Design

Η ιστοσελίδα μας Insurancespanos.gr είναι σχεδιασμένη για όλες τις συσκευές, προκειμένου να έχετε άμεση πρόσβαση από smartphone, laptop, tablet, desktop pc και Smart TV.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΣΩ WEB BANKING

Like our page

Follow Us

TOP